ODGOĐENE DO DALJNJEGA ILI...?

Šest videoigara za koje nećete vjerovati da su ugašene

13.09.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Sasvim je logično ponekad ignorirati gašenje razvoja na igri koja je opravdano loša. Problem nastaje kada se radi o naslovu koji doista ima potencijala...

Početkom svake godine (uglavnom nakon prvog velikog sajma videoigara) gejmerima i novinarima najčešće se vrti u glavi od sirove količine atrakcija koje ćemo igrati. 'Ovo je najbolja godina za gejming' pišu jedni. 'Tko će ovo sve izigrati' pišu drugi. Problem nastaje kada nakon šest do osam mjeseci stižemo do neizbježnih odgoda i prebacivanja za sljedeću godinu. Na kraju se ispostavi da umjesto dvadeset sjajnih triple A naslova, gledamo na svega pet komada, od kojih su dva indie igre za koje nitko živ nije čuo.

Ovaj ciklus (ili cirkus) ponavlja se iz godine u godinu, a struka i konzumenti padaju na nju k'o som na kukuruz. Stvari koje smo navodno trebali igrati ovog Božića spokojno klize prema početku iduće godine, samo da bi ih razvojni tim oko travnja nadolazeće gurnuo još par mjeseci prema naprijed. Nepotrebno je također spominjati kako velik broj spomenutih naslova vrlo često ni ne doživi kraj projekta. Upravo zbog toga pripremili smo pet najboljih primjera videoigara koje su toliko dobre da nam nije jasno zašto do danas nisu izašle.

Primjer broj jedan: Aliens: Crucible
Sega, ponosni korisnik popularne Aliens franšize, svojevremeno je uposlila Obsidian da radi na Aliens RPG-u. Igra se zvala Aliens: Crucible te je u sebi sadržavala sve stvari potrebne za dobar akcijski orijentirani naslov s poprilično jakom pričom. Tim iza igre, u slučaju da ne znate, radio je na mega-uspješnim naslovima Fallout: New Vegas i Southpark: The Stick of Truth. Nepotrebno je naglašavati da odbacivanje potencijalnog megahita u kojem igrač razvija duboku vezanost prema likovima koje crni vanzemaljci trgaju u komade, spada među firmine lošije poteze. Uostalom, bacite pogled na ranu Aliens: Crucible alfu i dobit ćete ideju o čemu pričamo.

Aliens: Crucible

S obzirom na zanimljiv sustav vještina, kao i mogućnost izmjene izgleda likova, teško je razumjeti zbog čega je ovako solidan naslov završio u košu za smeće.

Primjer broj dva: Star Wars 1313
Lucasarts je (dok je još postojao) zaista cijedio Star Wars franšizu do krajnjih granica. Od suludih kinect igara preko letačkih simulacija pa sve do kopija Battlefielda, ova franšiza vidjela je sve. Upravo zbog toga nas nije iznenadila najava prema kojoj je u izradi naslov o Boba Fettovim eskapadama u dubinama super-grada Coruscanta. Radilo se o vizualno privlačnoj akcijskoj pucačini s elementima zaklona pod imenom Star Wars 1313. Igra je, osim lijepe grafike, u sebi imala nešto što smo prije toga vidjeli u popularnim Gears of Waru, a to je dinamična kombinacija pucnjave sa zaklonima. Razloga za gašenje ovog na prvi pogled zaista zanimljivog naslova moglo je biti puno.

Star Wars 1313 trailer

Međutim, ako pitate nas, najočitiji i najvjerojatniji je gašenje Lucasartsa nakon Disneyevog šopinga. Ako nam ne vjerujete na riječ što se kvalitete same igre tiče, bacite pogled na njenu demonstraciju, pa procijenite sami.


Misteriozni projekt Agent Rockstar Games

Primjer broj tri: Agent

Treći naslov na našem popisu najboljih otkazanih igara je Rockstarov Agent. Makar se o igri ne zna praktički ništa, činjenica je da o njoj nismo čuli već jako dugo. Znajući Rockstar, doduše, jednake su šanse da je čitava stvar ugašena i da je trenutno u punom razvoju. Bilo kako bilo, uzmemo li u obzir da Rockstar sve svoje igre radi sa zapanjujućom razinom pedantnosti, samo možemo sanjati o potencijalnom savršenstvu naslova smještenog u samo središte hladnog rata. Jedini razlog zbog kojeg se možemo nadati igrinom dolasku na tržište je Take Two koji je Agent licencu obnovio početkom ove godine. Osim toga, na raspolaganju nam je kolekcija 'procurenih' screenshotova iz igrine rane alfe.

Primjer broj četiri: Fez 2
Phil Fish, genijalac iza platformskog indie megahita Fez, jedan je od najomraženijih developera na internetu. Zašto? Zato jer, realno gledano, ima kratki fitilj i ne ustručava se koristiti teške riječi kako bi se suočio s kritičarima. Je li to dovoljan razlog da se prekine rad na drugom Fezu, popljuje čitava indie scena te osude tisuće anonimnih hejtera? Nama možda nije, ali Fishu definitivno jest. Bez obzira na kontroverzu vezanu uz autorovu ličnost i sklonost twitteraškim obračunima, 2D platformer u kojem izmjenu perspektive koristite za napredovanje kroz igru, jedan je od Gamereportu omiljenih naslova.

Možda je izmjena perspektive i igra s istom isprobana u Paper Mariu, no ni jedan naslov to nije izgurao bolje nego Polytronov. Hakerski napad na firmine stranice natjerao je autora da napusti posljednji tračak povjerenja prema gejmerima i gejming industriji te da firmu stavi 'na bubanj'. Ukratko - ovog trena Fez 2 ima manje šanse da dođe na tržite nego trosatni akcijski spektak sa Špirom Guberinom i Dragom Krpinom u glavnim ulogama.

Primjer broj pet: Prey 2
Peti naslov u našem popisu nastavak je igre koja je toliko popularna da je fanovi brane hladnim naoružanjem i profinjenim izborom komentara koji uključuju vašu užu rodbinu. Razlozi zbog kojih vjerujemo da je igra duboko u ladicama svojeg intelektualnog vlasnika, uglavnom se tiču konstantnih demantiranja njezina razvoja, kao i činjenice da nismo vidjeli ni jedan trailer otprilike tri godine. Prema posljednjim informacijama, posao je nedavno prebačen iz ruku Human Head Studiosa u Arkane Studios, firmu odgovornu za uspješnicu Dishonored. Bethesda je transfer posla oštro demantirala, iako nedavno procureni trag mailova svjedoči suprotno. Drugim riječima, nadamo se da je razlog prikrivanja rada na projektu profesionalni pristup. Bethesda, naime, vrlo vjerojatno čitavu stvar planira demantirati do trena kada se igra nađe u prezentabilnom stanju.

Prey 2 trailer

Primjer broj šest: The Last Guardian
Autori iznimno popularnog Ico serijala do danas nisu izbacili sedam godina najavljivani The Last Guardian. Igra u kojoj dječak stvara prijateljski odnos s umiljatom dvadeset tona teškom kimerom, jedan je od najatraktivnijih PlayStation 3 naslova koji nikad nisu izašli. Svake godine, bilo to na E3-u ili Tokyo Game Showu, slušamo o komplikacijama tijekom razvoja i konstantnim odgodama. Barem što se 2014. tiče, situacija za sada nije ništa drukčija. Iako se nadamo da će ova igra jednog dana konačno ugledati svjetlo dana, bojimo se da je ne zadesi slučaj izbacivanja na tržište zbog pritiska fanova ili još gore, kompletno gašenje. Što se trenutnog službenog statusa tiče, The Last Guardian prošao je kroz kompletan redizajn te je trenutno u stadiju 'ponovnog razvoja'. Drugim riječima, jedino što nam preostaje jest strpiti se i položiti nadu u njegov potencijalni izlazak.

The Last Guardian trailer


Izvor: Whatculture