BIG TECH

Šefovi velikih kompanija: 'EU zakon o AI-ju koči inovacije. Pretjerane regulacije su štetne'

29.05.2024 u 14:54

Bionic
Reading

Šefovi Amazona i Mete protive se opreznim EU zakonima o korištenju i regulaciji umjetne inteligencije

Rukovoditelji Amazona i Mete tijekom nedavnog razgovora na CNN-u ustvrdili su da su strahovi u vezi s umjetnom inteligencijom 'prenapuhani' i da sveobuhvatna nova pravila Europske unije o umjetnoj inteligenciji riskiraju 'kočenje inovacija'. EU je dao konačno zeleno svjetlo svom AI projektu u utorak, istog tjedna kada su se tehnološki čelnici okupili u Parizu na godišnjoj VivaTech konferenciji.

Prvi zakon te vrste spreman je preoblikovati način na koji tvrtke i druge organizacije u Europi koriste umjetnu inteligenciju za sve, od zdravstvenih odluka do policijskih poslova. Nameće opću zabranu korištenja tehnologije na načine koji se smatraju 'neprihvatljivima' - na primjer, za društveno bodovanje.

Uredba također stvara nove obveze otkrivanja podataka za velike AI tvrtke i zahtijeva veću transparentnost u upotrebi AI-ja koji se smatra 'visokorizičnim', kao što je obrazovanje i zapošljavanje, piše CNN. Za Metinog šefa umjetne inteligencije, Yanna LeCuna, 'veliko pitanje' o novom zakonu je 'treba li se regulirati istraživanje i razvoj umjetne inteligencije'.

'Postoje klauzule u EU aktu o umjetnoj inteligenciji i raznim drugim mjestima koje reguliraju istraživanje i razvoj. Mislim da to nije dobra ideja', rekao je CNN-ovoj Anni Stewart na događaju u Parizu. LeCun, nadaleko poznat kao jedan od 'kumova umjetne inteligencije', ne slaže se sa zabrinutošću da bi umjetna inteligencija uskoro mogla nadmašiti ljudsku inteligenciju. 'Ne vjerujem da je to igdje blizu', rekao je. 'Ne mislim da je tako opasno, iskreno, sigurno ne danas.'

Sustavi umjetne inteligencije mogli bi postati puno pametniji u budućnosti, ali tada će biti dizajnirani s odgovarajućim zaštitnim mjerama, dodao je. 'Ali danas, pokušavati shvatiti kako buduće superinteligentne sustave umjetne inteligencije učiniti sigurnima jest kao da ste 1925. pitali kako ćemo mlazni prijevoz učiniti sigurnim? A mlazni prijevoz tad još nije bio izumljen', rekao je.

Amazonov glavni tehnološki direktor Werner Vogels izrazio je zabrinutost da bi regulacija umjetne inteligencije mogla ugušiti inovacije u nekim područjima. Kad razmišljaju o rizicima, regulatori bi trebali razmotriti primjenu nove tehnologije na, primjerice, zdravstvene i financijske usluge drugačije od njezine upotrebe za slaganje sažetaka poslovnog sastanaka, rekao je Stewartu.

'Postoji čitav niz područja za koje mislim da su rizici minimalni i tamo bismo trebali osloboditi i dozvoliti inovaciju', rekao je. U drugim područjima, gdje pogreške mogu imati veći utjecaj na živote ljudi, rizicima treba upravljati 'samo za to određeno područje'. Vogels je naglasio da Amazon pozdravlja regulaciju i da je usklađen s regulatorima u njihovim općim ciljevima, ali je upozorio EU da ne regulira AI pretjerano, ukazujući na primjer zakona o privatnosti podataka, poznatog kao GDPR, koji je opisao kao vrlo 'debelu' knjigu .

'Pobrinimo se da regulatorne zahtjeve koje smo postavili, tvrtke - ne samo najveće kompanije, nego sve tvrtke u Europi - mogu stvarno implementirati', rekao je. 'Moramo se pobrinuti da se inovacije nastave događati i da inovacije ne dolaze samo izvan Europe. U Europi već imamo vrlo dugu povijest nedovoljnog ulaganja u istraživanje i razvoj,' dodao je.