TRK U T-CENTRE!

Samsung Galaxy Tab je stigao

26.11.2010 u 13:46

Bionic
Reading

Nema nikakve sumnje da je Apple predstavljanjem tablet računala iPad ponovo oživio tržište u ovom računalnom segmentu, no ujedno je ponukao i druge proizvođače da se trgnu. Trenutno je dostupno nekoliko dobrih tablet računala, a Samsungov Galaxy Tab definitivno je jedno od takvih

Samsung je svoje tablet računalo tržištu pokazao početkom rujna na sajmu potrošačke elektronike IFA u Berlinu. Svoj komercijalni pohod Samsung Galaxy Tab započeo je početkom ovog mjeseca, a u samo mjesec dana od predstavljanja uređaj je pronašao put do čak 600.000 kupaca.

Hardveru se nema što zamjeriti

Što se hardvera tiče, uređaj se nema čega sramiti. Pokreće ga procesor ARM Cortex A8 radnog takta 1 GHz, sa 512 MB radne memorije, kao grafički pokretač ugrađen je PowerVR SGX 540, dok je za softversku podršku zadužen Android u verziji 2.2.

Iako mnogi navode da Android u trenutnoj verziji nije namijenjen tablet računalima, a to bi se trebalo promijeniti Androidom u verziji 3, koji god zadatak da smo pred uređaj postavili on ga je odradio bez problema. Što se samog Androida tiče, korisnici koji se i uobičajeno koriste ovim operativnim sustavom snaći će se bez problema na uređaju većeg zaslona, dok ostalim korisnicima, koji na Android nailaze prvi put, snalaženje u ovom OS-u neće predstavljati nikakav problem.

Ako se nas pita, dijagonala zaslona od sedam inča, ugrađena u Samsung Galaxy Tab, idealna je za ovaj segment uređaja. Sve veće od toga već ulazi u segment netbook računala.

Prikaz zaslona na Samsung Galaxy Tabu je odličan, a iako se kompanija nije odlučila na ugrađivanje AMOLED zaslona, što joj je praksa u segmentu pametnih telefona, TFT zaslon sve zadatke korisničkih prstiju odrađuje bez ikakvih problema.

Predimenzionirani mobitel

U uređaj su ugrađene dvije kamere – prednja 1,3-megapikselna za obavljanje video telefonije, te stražnja, 3-megapikselna, koja vam neće omogućiti snimanje epohalnih fotografija, no definitivno može poslužiti za prvu ruku.

Samsung Galaxy Tab ujedno je i mobitel, no doista ga je neobično koristiti za tu namjenu. Telefonski pozivi obavljaju se korištenjem ugrađenih zvučnika i mikrofona, u načinu rada speakerphone, ili korištenjem pripadajuće Bluetooth slušalice, što je znatno praktičnije.

Maksimalni minimalizam

Što se dizajna samog uređaja tiče, proizvođačima u segmentu tablet računala nije ostavljeno previše prostora. Prednja strana rezervirana je za zaslon osjetljiv na dodir te prednju kameru u slučaju Galaxy Taba, dok su u Samsungu stražnju odlučili predstaviti u bijeloj varijanti. S obzirom da ćete Galaxy Tab stalno dirati prstima, uvijek kraj sebe imajte neki prigodni komadić tkanine za čišćenje jer je to radnja koja će vam vrlo brzo postati automatska.

Bočne strane Samsung je rezervirao za tipku za gašenje i paljenje, utor za memorijsku karticu te utor za SIM karticu, dok je donja rezervirana za zvučnike i Samsungov utor za napajanje i povezivanje s računalom. Iskreno, u Samsungu su se mogli odlučiti i na ugradnju micro USB utora kako bi izbjegli korištenje još jednog dodatnog kabla, no što je, tu je.

Po čemu je Galaxy Tab bolji od Apple iPada?

Tri su osnovna razloga zbog kojih bismo Samsung Galaxy Tab stavili ispred Appleovog iPada – zato što ima dvije ugrađene kamere, podršku za prikaz Flash sadržaja te je kompaktniji. Kao što smo već spomenuli, sve veće od dijagonale zaslona Samsung Galaxy Taba, pa tako i Appleov iPad, definitivno zadire u segment netbook računala, koja je u takvom slučaju definitivno financijski isplativije kupiti.

Moramo priznati da smo Samsung Galaxy Tabom doista oduševljeni i svakako preporučujemo njegovu nabavku. Naravno, pod uvjetom da vam treba računalo ove vrste.

Samsung Galaxy Tab možete nabaviti u T-Centrima. Ovaj iznimni uređaj u HT-ovoj ponudi dostupan je za samo 1.998 kuna uz tarifu Mobile Internet 10 GB.

Uvođenjem Samsung Galaxy Taba u svoju ponudu vrhunskih uređaja HT svojim korisnicima nudi još jedan idealni božićni poklon. A uz potpisivanje ugovora na 24 mjeseca u jednoj od Mobile Internet tarifa ostvaruju dodatnu pogodnost - 50 posto povoljnije mjesečne naknade tijekom prvih šest mjeseci.

SPECIFIKACIJE:

Mreže: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 900 / 1900 / 2100, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Dimenzije: 190,1 x 120,5 x 12 mm
Težina: 380 g
Zaslon: sedam inča, 600 x 1024 piksela, TFT kapacitivni, 16 M boja
OS: Android OS, v2.2 (Froyo)
Procesori: ARM Cortex A8, 1 GHz; PowerVR SGX540 grafički pokretač
Kamera: 3.15 MP, 2048x1536 piksela, autofokus, LED bljeskalica; dodatna 1,3-megapikselna kamera
GPS: Da
Bluetooth: Da
Podatkovni prostor: 16/32 GB, proširivo memorijskim karticama
Baterija: Li-Po 4000 mAh
Ustupio: T-Mobile