ŠTITE DOMAĆE

Rusi oglobili Google zbog Androida

15.08.2016 u 07:26

Bionic
Reading

Ruska nacionalna regulatorna agencija FAS odrezala je Alphabetu, u čijem je vlasništvu Google, 438 milijuna rublji kazne zbog kršenja antimonopolističkih zakona

Odluka FAS-a je rezultat postupka pokrenutog prošle godine na zahtjev internetske tražilice Yandex NV, inače velikog Googleovog konkurenta na ruskom tržištu.

Globa u iznosu od 6,75 milijuna dolara, koliko će Alphabet morati platiti, određena je temeljem udjela koji Google Play drži u prodaji u Rusiji. Propisi određuju kako globa treba biti u rasponu iod jedan do 15 posto prihoda oglobljenog tijekom 2014. godine.

U FAS-u su prošle godine presudili kako se Google ogriješio o zakone time što je od proizvođača mobitela s Androidom tražio predistalaciju svojih servisa, među kojima je i tražilice, što je bio preduvjet za uvrštavanje Google Playa. Rusima to možda i ne bi toliko smetalo da Google ujedno nije onemogućio domaće dobavljače poput Yandexa da također zatraže predinstalaciju.


U Googleu su potvrdili kako su dobili obavijest o globi. Proučit će ju temeljito prije no što odluče što i kako dalje.

FAS je Googleu naložio promjenu ugovora s proizvođačima uređaja. Div iz Mountain Viewa se žalio. Zadnje ročište zakazano je za 16. kolovoza. U ruskom regulatornom tijelu tvrde kako nastavljaju pregovarati s Googleom o prijateljskoj nagodbi. Ipak, Google bi trebao platiti globu u roku od 60 dana.

Googleove nevolje s Rusima nadovezuju se na one s Europljanima. Europska komisija je u travnju poslala službenu prijavu u kojoj optužuje Google za ograničavajuće ugovore kojim od proizvođača pametnih telefona i tablet računala traži instalaciju svoje tražilice i web preglednika.

Također im, zajedno s telekomima, isplaćuje dio oglašivačkih prihoda ukoliko pristanu postaviti Googleovu tražilicu kao početnu, što u Komisiji ocjenjuju nepoštenim.

Više:Bloomberg