ALI I OTROV

Rover na Marsu otkrio obilje vode i tajnu Matijevića!

27.09.2013 u 15:40

Bionic
Reading

U tlu Marsa ima neočekivano puno vode pokazala je analiza koju je ovih dana obajvio NASA-in tim zadužen za istraživanja rovera

Kada je Curiosity u svojem pokretnom laboratoriju Sample Analysis at Mars instrument (SAM) zagrijao mali uzorak tla, najveći dio isparenja bila je voda. Prema prvim procjenama moglo bi je biti oko 2% težinskog udjela. Uzorak je uzet u području koje je poznato kao Rocknest u studenom 2012. godine, a zagrijan je na 835 stupnjeva Celzijusovih. Uz vodu u parama su otkrivene značajne količine ugljičnog dioksida, kisika, sumpornog dioksida te deuterija koji je poznat kao teška voda.

NASA-ini stručnjaci ističu da je to odlična vijest za buduće astronaute i kolonizatore Crvenog planeta.

'Ako uzmete 0,03 prostorna metra ove prašine i zagrijete na nekoliko stotina stupnjeva dobit ćete litru vode', rekla je dr. Laurie Leshin.

Što je najvažnije, dodala je, čini se da je tlo slično kamo god išli na Marsu, što je dobro za astronaute jer će posvuda moći lako doći do vode.

Nažalost ima i otrova

Uz ove dobre vijesti s Marsa su stigle i neke loše. Tako je primjerice SAM u uzorku iz Rocknesta otkrio neke organske spojeve koji sadrže ugljik, a koje su građevni blokovi života na Zemlji. No ti su spojevi jednostavni i vjerojatno nemaju nikakve veze sa životom. Umjesto toga najvjerojatnije su nastali kada su organske tvari sa Zemlje stigle na Mars i ondje reagirale s atomima klora koje ispušta otrovna kemikalija perklorat. Nazočnost perklorata već je 2008. utvrdio rover Phoenix nedaleko od Marsova sjevernog pola. No Curiosityjevo otkriće oko 0,5% perklorata u uzorku prikupljenom nedaleko od ekvatora pokazuje da je spoj prilično uobičajen u Marsovu tlu. To pak podrazumijeva da će astronauti morati paziti da im Marsova fina prašina ne uđe u probavni sustav jer bi mogla izazvati oštećenja štitnjače.

Kamen Jake Matijević


Odgonetnut sastav piramide nazvane po Hrvatu

U jednom od pet znanstvenih radova koji su do sada napravljeni na temelju SAM-ovih analiza riješen je misterij sastava kamene piramide koja je po nedavno preminulom hrvatskom znanstveniku, jednom od vodećih konstruktora NASA-inih rovera, nazvana Jake Matijević.

Tim iz Caltecha u Pasadeni utvrdio je da je neobična stijena najvjerojatnije izgrađena od tzv. mugearita, vrste stijena kakve se na Zemlji mogu naći na otocima i u područjima rasjeda. Mugearit nastaje od magme koja se kristalizira u prisutnosti 1-2% vode.

U međuvremenu rover nastavlja svoje putovanje prema planini u središtu kratera Gale. Svaki dan prelazi nekoliko desetaka metara.