eto ideje

Roboti ne bi trebali samo raditi za nas, već i plaćati porez

20.02.2017 u 11:13

Bionic
Reading

Bill Gates želi problem gubitka radnih mjesta za ljude, do kojeg će doći sa širenjem automatizacije, riješiti uvođenjem poreza na robote

Automatizacija, roboti i umjetna inteligencija mogli bi tijekom nadolazećih godina preuzeti brojne poslove koje danas obavljaju ljudi. Kako riješiti porast nezaposlenosti koji će stići kao posljedica?

Pitate li suosnivača Microsofta Billa Gatesa, rješenje je jednostavno: treba uvesti porez na robote i potom tim novcem financirati obuku ljudi za poslove na kojima su još uvijek potrebni, poput brige o djeci i starijim osobama.

Gates smatra kako bi taj potez također i usporio automatizaciju na lakše upravljivu mjeru, ukoliko se za tim pokaže potreba. Svjestan je kako bi to moglo usporiti i inovaciju, pa i učiniti robote skupljima. Ipak, uvjeren je kako bi vlasti trebale osmisliti politiku kako bi bile spremne kad se odjednom nađu suočene s velikim brojem nezaposlenih.

U Europi ta ideja vjerojatno neće naići na puno odobravanja. Zastupnici Europskog parlamenta već su odbacio prijedlog o uvođenju poreza na robote, a pokazali su zanimanje za regulaciju koja će biti etičkom vodiljom pri stvaranju i primjeni robota, uključujući i pitanje odgovornosti u slučaju da nešto pođe po zlu. Ne žele ih prepustiti trećim zemljama, kako su naveli u izjavi.

Više: Engadget