DOLAZI SKYNET?

Roboti će dobiti vlastitu verziju interneta

15.01.2014 u 10:56

RoboEarth - internet za robote
Bionic
Reading

Po prvi put imat ćemo priliku vidjeti internet za robote, pomoću kojeg će moći učiti i dijeliti informacije. Znanstvenici iz projekta RoboEarth isprobat će ga u lažnoj bolničkoj sobi u Sveučilištu u Eindhovenu

Četiri robota koristit će sustav kako bi obavili niz zadaća, poput otvaranja bočice s tabletama ili posluživanja napitaka pacijentima, i surađivali, piše BBC

Jedan od robota uploadat će mapu sobe, tako da se ostali mogu snaći u njoj i pronaći pacijente kojima trebaju poslužiti osvježenje.

Robote se dosad često razvijalo isključivo za jednu svrhu, odnosno namjenu, što ih ne čini naročito korisnim u okruženjima koja se stalno mijenjaju jer ih treba uvijek iznova programirati.

To bi trebao promijeniti zajednički mozak u računalnom oblaku, na koji će podatke moći uploadati i roboti i ljudi, a koji će robotima omogućiti dijeljenje podataka i učenje.

Sustav u oblaku također će smanjiti potrošnju energije, kao i količinu memorije, procesorske snage i drugih elemenata svakog pojedinog robota u sustavu.

Slaba karika sustava poput ovog je što ima jednu osjetljivu točku o kojoj ovise svi umreženi roboti. Prestane li ona funkcionirati, onesposobit će ih sve.

Dugoročno gledano, trebalo bi istražiti što će se dogoditi kad svako od čvorišta razvije ili poboljša vlastiti softver te ga počne dijeliti. Kako nam se, je l' te, ne bi dogodilo ono što je zadesilo junake Terminatora, recimo.

Sustav RoboEarth su razvili znanstvenici iz Philipsa i pet europskih sveučilišta, među kojima je i ono u Eindhovenu.

Testiranje će biti vrhunac četverogodišnjeg projekta, koji je financirala Europska unija, a čiji je cilj stvaranje zajedničkog mozga za strojeve u računalnom oblaku, na koji će roboti i ljudi moći uploadati informacije.

Procjenjuje se kako bismo prve kućanske robotske pomoćnike mogli vidjeti već u idućih desetak godina. Već postoje roboti usisavači, perači prozora i kosilice. U razvoju su humanoidni roboti, koji mogu pomagati starijim osobama i invalidima.