I NJIMA JE KRIZA

Regionalnim IT divovima pali prihodi

29.10.2013 u 12:47

Bionic
Reading

Prihodi najvećih 100 IT kompanija prošle su godine pali za 1,8 posto u odnosu na godinu prije. Najveća regionalna IT tvrtka i dalje je M San

Tijekom prošle godine 100 najvećih IT tvrtki po prihodu u regiji Adriatic ostvarilo je ukupno 2,52 milijarde eura (oko 19,1 milijardi kuna) prihoda i zapošljavalo nešto više od 14 tisuća radnika.

U odnosu na godinu dana prije ukupni prihod uključenih tvrtki smanjen je za 1,8 posto, dok je broj zaposlenih povećan četiri posto.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu, s ostvarenih 214 milijuna eura (oko 1,6 milijardi kuna), a među prvih pet su, kao i godinu prije, Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group.

Nalazi su to upravo objavljenog istraživanja Tko je tko u informatičkoj industriji u regiji Adriatic, koje je IDC Adriatics pripremao četvrtu godinu zaredom.

'Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2011. vodeće kompanije regije ostvarile su pad prihoda u prošloj godini', ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriatics.

Međutim, naglašava, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja.

Prihod najvećih IT tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj tako je opao, dok je u Srbiji i Bosni i Hercegovini porastao, a u Makedoniji stagnirao. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda.

U kategoriji regionalnih i lokalnih informatičkih poduzeća pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije su i dalje iste: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE. Na četvrtoj je poziciji Combis. Među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjače srpski Nordeus i regionalna kompanija In2 Grupa.

Od globalnih tehnoloških kompanija koje imaju podružnice u regiji Adriatic listu predvodi IBM, kao i u 2011. godini, a na drugu poziciju zadržao je Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi iStyle.