ZA POSLOVNE APLIKACIJE

Razvojni programeri obožavaju iOS

27.07.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Agencija za istraživanje tržišta IDC i Appcelerator, proizvođač softverske platforme Titanium za izradu iOS, Android i HTML5 web aplikacija za mobilne uređaje objavili su rezultate novog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 3.000 softverskih programera. Prema tom istraživanju programerima je Appleov iOS postao omiljena platforma za izradu i prodaju poslovnih aplikacija

Na pitanje ispitivača koja je mobilna platforma najbolje pozicionirana i koja ima dugoročno gledano najviše izgleda za pobjedu u poslovnom okruženju, 53 posto programera odabralo je iOS, a 37 posto Android. To je veliki pomak naprijed za Apple u odnosu na prošlogodišnje istraživanje koje je pokazalo podjednaku zainteresiranost programera za obje platforme.

Uzrok značajnog vodstva Applea je dobar prijem iOS uređaja, a naročito iPada, kod poslovnih korisnika kao i slabost Android ekosistema zbog sigurnosnih problema i velike fragmentacije te platforme. Istraživanje je pokazalo i stalno nazadovanje RIM-a budući da mu je svega dva posto programera iskazalo povjerenje što je samo jedan postotni bod iznad sad već mrtvog webOS-a.

Iako je interes za izradu aplikacija Windows Phone 7 značajno pao, programeri su oprezno optimistični po pitanju nadolazećeg tableta Windows 8, nalaze da je Microsoftov Metro UI neodoljivo privlačan.

Taj optimizam i interes daju Microsoftu povoljnu priliku da napadne Android i eventualno zauzme njegovo mjesto kao druga najpoželjnija platforma za izradu poslovnih aplikacija. Računajući na Microsoftovu snagu i vodeću ulogu u poslovnom svijetu baziranu na Office paketu i Windowsima, nesumnjivo će u bliskoj budućnosti doći do žestoke borbe, a možda i do preslagivanja pozicija među vodećim operativnim sustavima.