SKANDAL

Razotkriveno tajno društvo korumpiranih gejming novinara

haker digitalno

haker digitalno

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Zahvaljujući dugom i temeljitom istraživanju, novinari britanskog Breitbarta razotkrili su mailing listu putem koje je već dugo vremena vršen pritisak na svijet gejmerskog novinarstva

Oduvijek postoji teorija da veliki sajtovi koji se bave gejmingom primaju mito za povećanje ocjena pojedinih naslova. U posljednje vrijeme priča se i o namjernom zataškavanju jedne vrste priča, kako bi se u krupni kadar gurale druge. Na sreću, čitava stvar uglavnom je teorija. Ili nije?

Breitbart news prošlog je tjedna objavio dokaze o postojanju tajne mailing liste u kojoj se, među ostalim, dogovaralo o kojim se temama piše, koji naslovi idu u krupni kadar i tako dalje. U slučaju da se pitate je li takvo što korektno, odgovorit ćemo vam da NIJE. Štoviše, ovo je skandalozno.


Da stvar bude još briljantnija, na mailing listi nalaze se novinari i urednici velikog broja renomiranih tiskovina i sajtova. Sajtova poput Polygona, Ars Technice, Wireda, Eurogamera, Destructoida, Kotakua, Joystiqa, TechRadara i mnogih drugih. Primjera radi, donosimo vam Kayle Orlandov mail vezan uz 'skandal' s Zoey Quinn, autoricom Depression Questa. Orland je urednik sekcije za gejming na Ars Technici.

Orlandovo pismo vezano uz Zoey Quinn Breitbart News

Orlandovo pismo vezano uz Zoey Quinn Breitbart News

Izvor: Screenshot / Autor: Breitbart news


Naravno, to nije sve. GameJournoPros mailing lista također je služila za prisiljavanje urednika nekih publikacija da objavljuju ili ne objavljuju teme koje bi inače bile relevantne njihovu čitateljstvu. Ovaj skandal, nažalost, ne obuhvaća samo gejmersko-novinarski milje u Sjedinjenim Državama. Zabrinjavajuće je što se u mailing listi nalaze ljudi odgovorni za u najbolju ruku mješovito primljeni Destiny, kao i neke glavešine iz Ubisofta. Kakve veze oni mogu imati s ljudima koji pišu o njihovim igrama, pitamo se?

Iako su svi novinari na popisu okrivljeni za sudjelovanje u ovoj aferi, činjenica je da su se mnogi od njih protivili aktivističkim taktikama svojih kolega. Međutim, piše Breitbart, njihovo sudjelovanje u listi ostavlja ih pod otvorenim utjecanjem glasnijih aktivista uključujući Orlanda iz Ars Technice ili Bena Kucherae, urednika-kolumniste s Polygona. Cjelovitu listu novinara uključenih u taj skandal možete pronaći u Breitbart Newsovu izvornom članku

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!