NAGLI PORAST

Ransomware bi tvrtke mogao koštati milijardu dolara

12.09.2016 u 12:20

Bionic
Reading

Izvješće analitičkih tvrtki Herjavec Group i Cybersecurity Ventures upozorava na drastičan porast napada ransomwareom i s time povezanih troškova

Do kraja ove godine štete i troškovi nastali u tvrtkama kao posljedica napada zloćudnim softverom koji zaključava podatke i računala pa potom traži otkupninu kako bi ih otključao narast će na milijardu dolara, navedeno je u izvješću Hackerpocalypse: A Cybercrime Revelation tvrtki Herjavec Group i Cybersecurity Ventures.

Prema podacima američkog FBI-ja, tijekom protekle godine tvrtke su platile više od 24 milijuna dolara u približno 2.500 slučajeva. Ove godine bilježi se značajan porast phishing kampanja i napada ransomwareom u više sektora, među kojima su zdravstvo, trgovina, energetika i komunalije.

Tijekom prvog tromjesječja napadi ransomwareom žrtve su koštali 209 milijuna dolara, temeljem čega u Herjavec Groupu i Cybersecurity Venturesu procjenjuju kako bi taj iznos do kraja godine mogao doći do milijarde, dok bi se ukupni troškovi vezani uz cyberkriminal mogli do 2021. udvostručiti, s tri na šest milijardi dolara.


Porast korištenja kriptovaluta imao je drastičan utjecaj na aktivnosti cyberkriminalaca tijekom ove godine. 'Trenutno ne postoji učinkovita policija za financijske cyberzločine', upozorava Robert Herjavec, osnivač i direktor grupacije Herjavec, 'Tvrtke i institucije moraju pojačati obranu i postati otpornijima jer ovoj epidemiji se ne nazire kraj. Izazov je posebno naglašen za velike tvrtke, koje su daleko manje agilne od njihovih napadača.