NEMA SKRIVANJA

Računalo nas sad može prepoznati među 50 tisuća ljudi

17.04.2018 u 11:45

Bionic
Reading

Policija na jugoistoku Kine navodno je uhitila bjegunca nakon što ga je računalo primijetilo među 50 tisuća obožavatelja na koncertu. Mislio je kako je siguran, ali podcijenio je tehnologiju

Osumnjičenik za gospodarski kriminal nije očekivao kako će ga policija uhititi baš tijekom koncerta pjevača iz Hong Konga Jackyja Cheunga u Nanchangu u kineskoj provinciji Jiangxi.

CIJENA PRIVATNOSTI

Šest načina na koji vas vaš smartfon špijunira i kako ga spriječiti

Pogledaj galeriju

Neimenovani 31-godišnjak bio je vrlo šokiran i blijeda lica kad su mu policajci prišli jer je mislio kako su izgledi da će ga prepoznati i otkriti u tako velikoj masi ljudi - minimalni. No, nije računao na ogromna ulaganja kineske države, koja kontinuirano traju od 2015. godine, u tehnologije prepoznavanja lica kako bi što bolje poslužile organima reda i mira.

Ako je vijest točna, rezultati su impresivni. Ne samo što je sustav uspio razaznati lice sumnjivca među 50 tisuća drugih koristeći sigurnosne kamere, već ga je dovoljno brzo našao u, čini se, prilično velikoj bazi podataka kriminalaca na nacionalnoj razini.

Robot Sophia u akciji Izvor: Profimedia / Autor: NN

Početkom godine stigle su vijesti kako će policajci u Pekingu biti opremljeni pametnim naočalama pomoću kojih će moći prepoznavati pojedince i uspoređivati ih s bazama podataka o traženim osumnjičenicima. Također, posjetitelji jednog pekinškog WC-a također su bili metom tehnologije prepoznavanja lica, u sklopu pokušaja da ih se onemogući u trošenju previše toalet papira.

A GovTech, agencija singapurske vlade, bi tijekom iduće godine trebala pokrenuti pilot projekt u sklopu kojeg će instalirati nadzorne kamere povezane sa softverom za prepoznavanje lica na više od sto tisuća stupova za rasvjetu, piše Digital Trends.