ISTRAŽIVANJE ŠETNJOM

Psi imaju društvenu mrežu, no ne onu na kakve smo navikli

27.01.2014 u 17:01

Bionic
Reading

Korištenjem GPS prsluka montiranih na pse, istraživači su pokušali otkriti uzorke u psećem ponašanju. Iako se već od ranije znalo da je svaki pas različitog ponašanja i osobnosti, istraživanje je otkrilo posebnu društvenu mrežu među njima

Budući da prijašnja istraživanja nisu dala dovoljno jasne rezultate, Máté Nagy sa Sveučilišta u Oxfordu, uz svoje kolege s Mađarske akademije znanosti, odlučio je na pet pasa pasmine vižla te jednog mješanca montirati minijaturni GPS uređaj. Nakon toga je uslijedilo praćenje i bilježenje rezultata u šetnjama.


Korištenjem sličnih metoda koje su razvijene posebno za praćenje golubova u jatu, pokušali su otkriti uzorke koji se ponavljaju, što bi sugeriralo postojanje određene hijerarhije. Upravo to su i pronašli, jer su neki od pasa koji su 'postali predvodnici' utjecali na put kojim su se kretali drugi psi. Istraživači navode i kako postoje naznake za to da su određeni otkriveni uzorci vezani uz osobnost pojedinih pasa.

Naravno, potrebno je obaviti još istraživanja na tu temu. Kako piše New Scientist, Dieter Lukas sa Sveučilišta u Cambridgeu smatra da nije dovoljno koristiti svega šest pasa te izvesti čvrste zaključke iz toga.

Neovisno o kritici, Lukasu je korištenje GPS-a za praćenje pasa vrlo primamljivo rješenje, kada bi se iskoristilo na mnogo većem broju životinja odjednom. Upravo u tom pravcu gledaju istraživači koji su odradili prvi pokus, a u igru će ući i više pasmina.

Nešto više o samoj studiji moguće je pronaći na stranici New Scientista