NASLJEDNIK VISTE

Prvi rođendan Windowsa 7

22.10.2010 u 08:50

Bionic
Reading

Prije točno godinu dana počeo se prodavati Windows 7. Usprkos odličnoj prodaji i brojnim zadovoljnim korisnicima novi operativni sustav tek treba oteti tržište starim Windowsima XP

Sedma generacija Windowsa prije točno godinu dana naslijedila je nesretnu Vistu. Sada možemo zaključiti da je Vista, nakon dugog razvoja, lansirana prerano. Operativni sustav koji je Microsoft nazivao revolucionarnim pokazao se sporim, nepraktičnim za korištenje i problematičnim sa starijim aplikacijama. Izdavanje servisnih paketa nije bitno popravilo situaciju. Iz tog razloga je Microsoft ni pune tri godine kasnije predstavio nasljednika, Windows 7.

Aktualni Windowsi su ispravili brojne Vistine mane i postali operativni sustav kakav je Vista trebala biti. Korisnici su to vrlo brzo prepoznali pa je Windows 7 po lansiranju postao najbrže prodavan operativni sustav u povijesti.

Tome svjedoče i neki statistički podaci poput onog da su šest mjeseci nakon lansiranja Windowsa 7 sva nova računala u trgovinama bila prodavana s tim operativnim sustavom. Windows Vista se nalazio na tek 70 posto novih računala šest mjeseci nakon početka prodaje, a i tada se tražilo računalo više s Windowsima XP te su mnogi proizvođači računala sklapali posebne ugovore s Microsoftom kojima su produživali vijek starim Windowsima XP.

U godinu dana prisutnosti na tržištu prodano je 240 milijuna licenci Windowsa 7. U zadnja tri mjeseca svakih 8,35 sekundi je prodana jedna licenca novih Windowsa. Trenutno Windows 7 pokreće 17 posto računala u svijetu. Njegova najveća konkurencija je devet godina stari Windows XP koji se nalazi na većini aktivnih računala, ali trend pokazuje da svakim danom sve više računala prelazi na novi operativni sustav. Ukoliko se nastavi trenutni tempo zamjene starog OS-a novim, Windows 7 će prestići tržišni udio starog XP-a u trećem kvartalu 2012. godine.

I za kraj vam nudimo malo zanimljivosti. Microsoft je povodom prve godišnjice svog operativnog sustava iznio neke nevjerojatne statističke podatke, a oni kažu da će u mjesec dana meni Start u Windowsima 7 biti otvoren 14,1 milijun puta, da će Aero Snap biti korišten 151 milijun puta, da će Aero Shake biti korišten 20,6 milijuna puta i da će Jumpliste biti korištene 339,1 milijun puta.