tehnološkI trendovI

Prvi IoT Forum u Hrvatskoj

19.10.2018 u 15:40

Bionic
Reading

U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu 15. listopada, u organizaciji Buga i Mreže, održan je prvi IoT Forum u Hrvatskoj čiji je zlatni sponzor Hrvatski Telekom

Cjelodnevni Internet of Things događaj okupio je prvu ligu partnera, predavača, analitičara i stručnjaka iz područja IoT-a, ali i napunio dvoranu posjetiteljima zainteresiranima za nove tehnološke trendove te onima koji u svojem poduzeću već rade na razvoju IoT rješenja i žele saznati više informacija što će im pomoći u odabiru tehnologije.

Forum je dao pregled IoT tehnologija, komercijalne primjene IoT rješenja te utjecaja koji IoT industrija ima na digitalizaciju i društvo. U prvom dijelu foruma održana su zanimljiva predavanja o globalnim IoT trendovima (Ivan Maglić, Gartner) dok su Keynote prezentacije održali Tomislav Kosanović, direktor Odjela za poslovni razvoj HT-a te Silviu Neghina, predstavnik poduzeća IoT Net Adria (poduzeće koje je partner Sigfoxa).

Održan je i panel na temu 'Hoće li sve biti spojeno na Internet?' na kojem su sudjelovali: Jerko Dumanić, HT, prof. Vlatko Sruk, (FER), Miroslav Kantolić (Ericsson Nikola Tesla) Predrag Pejić (Greyp Bikes), Alojzije Jukić (IOT Net Adria) i Tomislav Tipurić (Microsoft).

Tijekom panela Jerko Dumanić, direktor Sektora marketinga za poslovne korisnike, naglasio je prednosti NB-IoT tehnologije ispred ostalih alternativnih tehnologija na tržištu (Sigfox, LoRa): 'Hrvatski Telekom je najozbiljniji igrač na hrvatskom tržištu koji ima vrlo ambiciozan plan širenja NB-IOT mreže, čime omogućava razvoj IoT ekosustava u Hrvatskoj, daje vjetar u leđa hrvatskim IT tvrtkama u razvoju IoT rješenja te kao član DT Grupe omogućava svojim partnerima proboj na EU tržište'.

U drugom dijelu foruma održana su zanimljiva predavanja o pojedinim rješenjima, između ostalog Smart parking u Splitu o kojem ste mogli čitati prošli tjedan.

JESTE LI ZNALI?

IoT je jedno od najbrže rastućih područja - procjenjuje se da će do 2020. više od 30 milijardi uređaja u svijetu biti povezano na Internet i međusobno komunicirati.

Što je to IoT i kako 'radi'?

IoT je novi tehnološki fenomen koji već odavno nije samo 'buzzword' već ubrzano postaje dio svakodnevnice. IoT predstavlja veliku mrežu povezanih uređaja od kojih svi prikupljaju i dijele podatke o načinu na koji se koriste te o okolini koja ih okružuje.

Cjeloviti IoT sustav objedinjuje 4 različite komponente: senzore, odnosno uređaje, povezanost (engl. connectivity), obradu podataka (IoT platforma) i korisničko sučelje za vizualizaciju podataka.

Zašto NB-IoT?

Trendovi ukazuju na to da će do 2020. više od 30 milijardi uređaja biti spojeno na Internet te međusobno komunicirati. Kako bi ta velika količina senzora mogla učinkovito komunicirati putem Interneta, razvile su se različite tehnologije prijenosa podataka: NB-IoT (Narrow-Band IoT), Sigfox, LoRa, LTE-M. Sve ove tehnologije imaju grupni naziv LPWAN (Low Powered Wide Area Network) – to su bežične širokopojasne telekomunikacijske mreže koje omogućavaju komunikaciju senzora velikog dometa, uz malu potrošnju baterije.

HT je krajem travnja predstavio prvu NB-IoT mrežu i tarifu u Hrvatskoj koja bi u kratkom roku trebala povezati velik broj povezanih IoT uređaja na hrvatskom tržištu.

Za razliku od Sigfoxa i LoRe, NB-IoT je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže (3GPP) koju koriste svi najveći svjetski telekomi (AT&T, Verizon, Vodafone, China Telecom), ali i tehnologija koja omogućava prijenose podataka u licenciranom spektru. Kod prijenosa podataka u nelicenciranom spektru postoje sigurnosni rizici jer je velika mogućnost interferencija (smetnji).

Osim toga - za razliku od NB-IoT tehnologije - za korištenje IoT rješenja temeljem SigFox tehnologije potrebno je prvo izgraditi infrastrukturu kao preduvjet kako bi senzori mogli međusobno komunicirati odnosno samo IoT rješenje raditi.

Drugim riječima, NB-IoT tehnologija ne samo da je tehnološka inovacija na HR tržištu, već je i ključni 'sastojak' za razvoj novih poslovnih modela i cijelog IoT ekosustava poput primjerice pametnih gradova.