ULAŽE 3 MILIJARDE DOLARA

Prvi čovjek Facebooka želi iskorijeniti sve bolesti

22.09.2016 u 17:02

Bionic
Reading

Bračni par Mark Zuckerberg i Priscilla Chan najavio je veliki poduhvat vrijedan barem tri milijarde dolara, a kojim će se do kraja stoljeća pokušati naći lijekovi ili metode prevencije za sve vrste bolesti. Zvuči nevjerojatno - no upravo ovakvi pokušaji imaju najviše šansi za razvoj medicine, ali i znanosti općenito

Srž inicijative predstavlja cilj da se 'otključa razumijevanje ljudskog tijela do zadnjeg detalja'. Chan Zuckerberg Initiative navodi kako je unaprijeđivanje ljudskih potencijala i promocija jednakosti primarni fokus, no odmah iza se nalazi i znanost. Sve ovo bi, nadaju se Chan i Zuckerberg, trebalo dovesti do svijetle budućnosti čovječanstva. Među bolestima na koje se posebno cilja je 'velika četvorka' - rak, zarazne bolesti, neurološka oboljenja i srčana oboljenja.

Znanstvenu strategiju čine tri osnovna elementa - izrada tehnologije i alata potrebnih za povećanje mogućnosti znanstvenih istraživanja, povećanje sredstava za znanost diljem svijeta te približavanje znanstvenika i inženjera kako bi se postignula golema otkrića u svijetu medicine. Prvi dio investicija iznosit će 600 milijuna dolara za Chan Zuckerberg Biohub, a u konačnici bi iznos trebao premašiti tri milijarde. Biohub je nezavisni istraživački centar, gdje će znanstvenici moći surađivati u različitim neovisnim područjima. Inicijativa bi trebala privući inženjere, kemičare, biologe, računalne stručnjake i dr.


UC Berkeley, UC San Francisco i Stanford University dio je sveučilišnih ustanova koje su već po otkrivanju inicijative pružile ruku suradnje.

„Želimo da svako dijete odrasta u boljem svijetu. Naše nade za bolju budućnost počivaju na dvije ideje: unaprijeđivanje ljudskih potencijala i promicanje jednakosti. Fokusirat ćemo se na personalizirano učenje, liječenje bolesti, povezivanje ljudi i stvaranje snažnih zajednica. Dugoročno ćemo ulagati kroz 25, 50 ili čak 100 godina, zbog toga što naši najveći izazovi jednostavno traže vrijeme za rješavanje.“

Chan Zuckerberg InitiativeCitat