ORBITALNE TVORNICE

Prvi čovjek Amazona želi spašavati Zemlju - iz svemira

08.06.2016 u 13:39

Bionic
Reading

'Uvjeravam vas, ovo je najbolji planet. Trebamo ga štititi, a to ćemo napraviti tako da se otisnemo u svemir', rekao je Amazonov čelnik Jeff Bezos za Recode na nedavno održanom Code Conferenceu. Neki industrijski pogoni sa Zemlje moraju se preseliti u svemir kako bi ljudska vrsta mogla opstati dalje, smatra Bezos

'Ne želite živjeti u retrogradnom svijetu gdje bi se morala zamrznuti ljudska populacija (...) energija je ograničena ovdje. Trajat će još par stotina godina...a sva naša teška industrija će se maknuti van izvan Zemlje', smatra Amazonov čelnik. Tvornice u svemiru zvuče kao nešto iz filmova, no jasno je kako privatne kompanije (poput Muskovog SpaceX-a i Bezosovog Blue Origina) neće služiti tek za prijevoz astronauta na druga svemirska tijela, već i montiranje novih svemirskih postaja - pa i industrijskih pogona.

'Zemlja će služiti za lakšu industriju i život. Možemo napraviti i goleme proizvodne pogone za čipove u svemiru', rekao je, dodavši kako se bez problema može iskoristiti solarna energija - jer je i praktičnija. Takve pogone se ne bi moralo ni konstruirati na Zemlji, već bi se teret mogao prevesti u orbitu i tamo početi s radom.

Čak i kada bi se odvilo koloniziranje Marsa, Bezos smatra da bi teška industrija i dalje morala ostati u orbiti - nikako na tlu.