KIŠA SVEMIRSKOG OTPADA

Prve snimke satelita koji pada na najnaseljeniji dio Zemlje!

22.09.2011 u 08:52

Bionic
Reading

Francuski astronom amater objavio je prvi video zapis NASA-inog satelita koji ovih dana bez kontrole ulazi u atmosferu i pada na Zemlju

Parižanin Theirry Legault snimio je Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) za njegova preleta nad sjeverom Francuske 15. rujna. Letjelica teška više od šest tona, velika poput dvokatnog autobusa, na površinu našeg planeta trebala bi aterirati u petak 24. rujna.

NASA tvrdi da je vjerojatnost da pogodi nekog čovjeka vrlo mala - jedan prema 3.200.

Legault je video snimio posebno dizajniranom kamerom i 14-inčnim teleskopom, a zapis je objavio na svojoj web stranici.

Procjenjuje se da bi UARS mogao pasti bilo gdje u pojasu koji se proteže između 57. stupnja sjeverne geografske širine i 57. stupnja južne – u najnastanjenijem dijelu svijeta. No američka svemirska agencija ističe da će njegov najveći dio izgorjeti na visokim temperaturama koje će nastati zbog trenja prilikom prolaska kroz atmosferu. Očekuje se da bi 26 njegovih dijelova, ukupne težine oko pola tone, moglo preživjeti i rasuti se u područje širine od 400 do 500 km. Među njima će najvjerojatnije biti dijelovi od titana i robusni rezervoari.

NASA će moći preciznije odrediti mjesto pada tek dva sata prije nego što UARS uđe u atmosferu.

Prije UARSA na Zemlju je palo više satelita, međutim, nijedan još nikoga nije ozlijedio. Mark Mateny, znanstvenik u NASA-inom programu za praćenje orbitalnog otpada, kaže da unatoč tome 'uvijek postoji razlog za zabrinutost'.

UARS je jedan od najvećih američkih satelita koji su se nekontrolirano vratili na Zemlju u posljednjih 30 godina. NASA je nad njime izgubila nadzor još 2005. godine kada je potrošio svo gorivo. Svemirska postaja Skylab koja je 1979. pala u ocean bila je čak 15 puta teža. Znanstvenici objašnjavaju da su prošlotjedne pojačane aktivnosti Sunca zagrijale i povećale protežnost Zemljine atmosfere te ubrzale pad UARS-a koji se prema prvim informacijama očekivao nešto kasnije - krajem rujna ili početkom listopada. NASA-ini stručnjaci upozoravaju da dijelove koji padnu nije dobro dirati. O eventualnom pronalasku nekog od njih najbolje je obavijestiti lokalne vlasti.