APPLE

Prve informacije: Hoće li nadolazeći iOS 18 zbilja uvesti ove promjene?

03.04.2024 u 12:20

Bionic
Reading

Najnovija verzija iOS-a će, čini se, puno elemenata posuditi od najnovijeg Appleovog sustava za virtualnu stvarnost VisionOS

Premda iOS 17 sa sobom nije donio prevelik broj vizualnih preinaka, najnovije glasine nalažu da će iduća verzija iOS-a to učiniti. Dosadašnja izvješća su tvrdila da će nadolazeći iOS 18 sadržavati elemente slične visionOS-u predstavljene na Apple Vision Pro, a nove informacije to potvrđuju navodnom procurjelom slikom aplikacije kamere.

Prema izvješću MacRumorsa, sljedeća verzija aplikacije Camera mogla bi sadržavati elemente dizajna viđenog kod naglavnika Vision Pro. Temelji se na predlošku okvira za iPhone koji je publikacija dobila od anonimnog izvora koji pak tvrdi da ga je primio od iOS inženjera.

  • +2
iPhone 15 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Čini se da aplikacija Camera uskoro crnu traku na vrhu i dnu ekrana zamjenjuje s prozirnom sivom bojom s elementima nalik staklu, vidljivu kod aktivacije 'cinematic' načina rada. Novi vizual očito crpi inspiraciju iz visionOS-a koji isto ima prozirne elemente dizajna s reflektirajućim rubovima. Novi dizajn bi dva Appleova operativna sustava učinio jednostavnijima i sličnijima. Tvrtka je također rekla da je redizajnirala nekoliko drugih sistemskih aplikacija, uključujući Safari.

Mark Gurman iz Bloomberga u svom je biltenu nedavno naveo da je viši menadžment Applea opisao iOS 18 kao 'ambiciozan i neodoljiv'. Rečeno je da iOS 18 uključuje 'odvažne nove značajke i dizajne.' Jedna od njih mogla bi biti mogućnost bolje prilagodbe početnog zaslona. Trenutačno, ako premjestite aplikaciju na početni zaslon, sljedeća aplikacija ispunjava prazan prostor. Za razliku od Androida, iOS ne dopušta slobodan prostor, no to bi se moglo promijeniti s iOS-om 18.

Sve u svemu, čini se da će iOS 18 biti fleksibilniji i vizualno ugodniji te da će dobiti veliku reviziju dizajna, uključujući razne sistemske aplikacije. To će biti najveće ažuriranje iPhonea u godinama s ugrađenim AI značajkama, RCS podrškom i drugim, naglašava Digital Trends.