CIJENA: 3 MILIJUNA DOLARA

Prva potpuna transplantacija lica u SAD-u

23.03.2011 u 10:38

Bionic
Reading

U Americi je obavljena prva potpuna transplantacija lica, i to na 25-godišnjem Teksašaninu koji je teško nastradao u nesreći od električnih vodova. Pacijent se dobro oporavlja, a najviše se raduje što će opet moći poljubiti svoju trogodišnju kćer

Dallas Wiens će se zasigurno do kraja života sjećati studenoga 2008. godine, kada je dobio posao bojenja vanjskih zidova lokalne crkve. Tada je slučajno dodirnuo električni vod, koji mu je spržio cijelo lice i oslijepio ga. Zahvaljujući požrtvovnosti liječnika, Wiens je preživio teške povrede, ali i ostao s potpuno unakaženim licem, koje uopće nije sličilo na ljudsku fizionomiju. U trenutku nesreće Wiens nije imao zdravstveno osiguranje, no troškove desetak operacija je na kraju ipak platila država, zahvaljujući novom Obaminom zakonu od zdravstvu.

Tim od trideset liječnika i sestara koji su Wiensu transplantirali novo lice predvodio je dr. Bohdan Pomahac, a operacija je trajala čak 15 sati. 'Wiens neće izgledati kao nekad, ali ni kao donator lica', rekao je novinarima dr. Pomahac, koji nije htio otkriti nikakve detalje o tome od koga je unakaženi Teksašanin dobio novo lice. U bostonskoj bolnici Brigham, gdje je operacija prošli tjedan obavljena i u kojoj se Wiens uspješno oporavlja, samo su otkrili da je donator nađen po kriterijima rase, roda, dobi i krvne grupe. Operaciju transplantacije cijelog lica platilo je američko Ministarstvo obrane, koje je iskeširalo više od tri milijuna dolara za pet takvih, medicinski još eksperimentalnih procedura.

'Kada sam prvi put vidio Dallasa, mislio sam da nećemo moći ništa učiniti. No tkivo smo doista uspješno položili na ostatke njegova lica', pohvalio se dr. Pomahac, koji je naglasio da mu ipak nisu uspjeli vratiti čulo vida, kao ni osjećaje na lijevoj strani čela i u lijevom obrazu. Uz Dallasa Wiensa je nakon operacije cijelo vrijeme bio njegov djed, koji se naročito zahvalio obitelji nepoznatog muškarca koja je odlučila donirati njegovo lice: 'Uvijek ćete biti u našim srcima i molitvama, vječno smo zahvalni za vašu nesebičnost.'

Dallas Wiens je sa svojom obitelji već razgovarao telefonski te kaže da se osjeća dobro. Posebice se raduje reakciji svoje trogodišnje kćeri, za koju kaže da mu je dala snagu za borbu. Dosad je obavljeno oko 12 transplantacija lica diljem svijeta, u državama poput SAD-a, Kine i Španjolske. Wiensova transplantacija lica je treća operacija te vrste u Americi, a druga u spomenutoj bostonskoj bolnici. Prvi put je takva procedura obavljena 2005. godine u Francuskoj, kada je ženi presađeno pola lica, na dijelove koje su unakaženi zbog brutalnog napada podivljalog psa.

U videu malo niže možete pogledati Dallasa kako objašnjava kako mu se dogodila nesreća te zašto želi transplantaciju lica. POZOR: Video bi mogao biti uznemirujući za neke osobe!