ZA ČETIRI GRADA

Proučavate korištenje mobitela? Evo vam podataka!

11.09.2015 u 15:22

Bionic
Reading

Podaci s mobitela mogu osigurati bogat izvor informacija korisnih za razumijevanje ljudskih aktivnosti. Na MIT-u su napravili alat koji vizualizira korištenje mobitela u gradovima diljem svijeta, a koji bilo tko može koristiti za istraživanje

Novi alat, nazvan ManyCities, zajednički je uradak laboratorija SENSEable City pri MIT-u i Ericssona.

Koristi podatke vezane uz mobitele - poput prometa tekstualnim porukama, broja poziva i količine preuzetih podataka - iz baznih postaja u Los Angelesu, New Yorku, Londonu i Hong Kongu između travnja 2013. i siječnja 2014. godine.

Podaci su anonimizirani, no ima ih dovoljno za razumijevanje obrazaca korištenja, čak i u malim kvartovima.

Web odredište je zanimljivo i po tomešto nudi pregršt intuitivnih tumačenja dostupnih podataka. Tako možete vidjeti kako se korištenje mobitela razlikuje ovisno o lokaciji gdje ili vremenu kad su prikupljeni podaci, što može pomoći pri određivanju, primjerice, trendova u usponu ili kako blagdani utječu na broj poziva.

Možete kopati i dublje, pa usporediti podatke tijekom vremena u različitim kvartovima i gradovima. Recimo, šalje li se više SMS-ova u Hong Kongu ili New Yorku?


Dostupni su i pametni alati koji povezuju različita područja temeljem obrazaca korištenja - regije mogu klasificirati kao stambene ili poslovne temeljem korištenja mobitela - ili uplesti i demografske podatke kako bi dobili precizniju sliku zašto se različite vrste ponašanja pojavljuju na različitim lokacijama.

Podaci ove vrste mogli bi biti korisni različitim organizacijama u kojima pokušavaju razumjeti ponašanje stanovnika gradova te poslužiti kao temelj za ppredviđanje i planiranje aktivnosti. Šteta je jedino što ne možemo pratiti podatke u realnom vremenu, ali vjerojatno nećemo ni na to morati dugo čekati.

Više:Gizmodo