BANDIĆEVI KRITERIJI

Prostora ima za Markić, ali ne i za one koji zaista pomažu obiteljima

14.11.2013 u 18:51

Bionic
Reading

Udruga 'Oblačić', koja pomaže nezaposlenim majkama djece s problemima u razvoju te općenito roditeljima lošijeg imovinskog stanja koji imaju djecu s posebnim potrebama, nije bila te sreće da joj gradonačelnik Milan Bandić stavi na raspolaganje besplatan prostor kao što je dao homofobnoj i štetnoj udruzi 'U ime obitelji'

Predsjednica udruge Maja Bonačić, mag. psych. za tportal je rekla da im je Grad nakon upornog traženja ponudio samo korištenje zajedničkih prostorija Mjesnog odbora šest sati tjedno, što je za njihove potrebe bilo apsolutno neprikladno. Naime, u toj jednoj prostoriji nisu imali mogućnosti za stručan rad s djecom osobito onom s posebnim potrebama, a nisu imali ni gdje držati stvari koje primaju kao donacije i potom dijele kroz humanitarne akcije. Također su odlučili da će raditi terapije igrom, koje zahtijevaju posebnu prostoriju, odnosno igraonicu uređenu za rad s djecom. Kako je stan predsjednice udruge u jednom trenutku postao premalen za svu odjeću koju su dobili za donacije, odlučili su pokušati doći do adekvatnijeg prostora. Konačno šest sati tjedno nije im bilo dovoljno za individualan rad s korisnicima, bilo onim malim ili velikim (kliknite na dokument dolje desno).

Kucanje na vrata bez odgovora

Kliknite za uvećanje

'S obzirom na sve navedeno, pokušali smo doći do prostorije koju bismo samostalno koristili, uredili i održavali pa smo poslali službeni upit na petnaestak mail adresa gradskih četvrti i mjesnih odbora početkom lipnja ove godine, međutim, niti na jedan upit nismo dobili odgovor. Nakon toga smo uspjeli kontaktirati članove gradske četvrti Donji grad te smo na sastanku dobili informaciju o mogućnosti korištenja gradskih prostora po mjesečnom najmu od 5 kuna po metru kvadratnom, uz napomenu da ne bi trebalo biti problema oko toga, budući da u gradu Zagrebu postoji velika količina neiskorištenog prostora. Molbu za prostor smo poslali i službeno u obliku projekta, nekoliko puta, ali odgovor na žalost više nismo dobili', objasnila je psihologinja Bonačić.

Kada su vidjeli da od besplatnog ili jeftinog prostora neće biti ništa, okrenuli su se vlastitim resursima kako bi nastavili misiju. Uz puno vlastitih ulaganja i posudbi nekih članova to su uspjeli, unajmili su poslovni prostor i uredili ga uglavnom vlastitim resursima uz poneku donaciju.

Za ekonomski ugrožene daju sve besplatno

'Imali smo sreće što je vlasnik prostora socijalno osjetljiv pa plaćamo nešto nižu cijenu od realne tržišne za takav prostor, odnosno 1650 kn mjesečno. Ipak, taj novac, uz novac za režije, moramo sakupiti pa smo morali uvesti cijene za tretmane koje su malo bliže ekonomskim, ali još uvijek značajno niže od onih koje traže druge slične udruge. No nudimo razne popuste za nezaposlene i obitelji djece s posebnim potrebama, kako bi njima iznos ostao simboličan. Primjerice nezaposleni roditelj s djetetom s poteškoćama u razvoju može ostvariti ukupan popust od 75 posto pa ga termin košta simboličnih 20-ak kuna. Usto imamo opciju u kojoj je sve besplatno za obitelji s teškom ekonomskom situacijom. I dalje provodimo humanitarne akcije prikupljanja i distribucije pomoći te veliki projekt "Igrom protiv poteškoća", koji uključuje kompletan rad i podršku četiri obitelji, u potpunosti na trošak udruge. Troškovi iznose 40-ak tisuća kuna, bez troškova prostora, materijala i supervizije', kaže Bonačić.

U sjedištu organiziraju niz različitih aktivnosti: kreativne radionice, u koje su uključeni roditelji, "Oblačići stvaraju"; program ranog učenja u dvije razine (2-3 godine i 4-6 godina), koji kreće od prosinca "Oblačić znanja", terapiju igrom za djecu i obiteljsku terapiju igrom, psihoterapiju i savjetovanje, grupne edukativne radionice za roditelje te profesionalno savjetovanje. Članovi udruge ostvaruju popuste, a učlaniti se može svatko tko to želi. Trenutno imaju 70 registriranih članova.

Za udrugu koja šteti da, za onu koja pomaže ne

Vijest da je Bandić velikodušno dao prostor homofobnoj udruzi koja očito ima bogate izvore prihoda neugodno ih je iznenadila.

'Smatramo neprikladnim da dobro financirane udruge dobivaju preko reda samostalan i prostran prostor u Centru, tim više jer dotična udruga ne radi za opću dobrobit svih građana Hrvatske ili Zagrepčana. Dapače, ne samo da niti na jedan način ne unapređuje kvalitetu života građana, nego umanjuje kvalitetu života jedne manjine, koji su isto građani Zagreba i uredno plaćaju sav porez i prirez. Mi redovito podnosimo svoja financijska izvješća iz kojih se vidi da smo u potpunosti neprofitna organizacija, može li i dotična udruga napraviti isto?', pitala je psihologinja Bonačić.