KAD 16 GB NIJE 16 GB

Proizvođači lažu o tome koliko prostora na mobitelu imate

24.01.2014 u 22:37

Bionic
Reading

Stranica which.co.uk se temom bavila još prije godinu dana, a sada je došlo vrijeme za ponovno testiranje - kupnjom mobilnih uređaja kapaciteta 16 GB korisnicima ostaje tek dio prostora. Koliko su se stvari promijenile, može se pročitati u nastavku

Još lani, Samsungov Galaxy S4 je bio apsolutni negativni rekorder, sa svega 54% iskoristivog prostora od onoga što je oglašavano. 16 GB pametni telefon je tako na raspolaganju korisniku davao tek 8,56 GB. Usprkos tome što je Samsung 'čistio' sustav nakon predstavljanja uređaja, situacija je i dalje ostala jako loša.

Nije neka tajna da se reklamirani spremišni prostor od 16 GB nikad ne dosegne, a razlog za to je jednostavan - mobilni operativni sustav(i) te pripadajući softver. S druge strane priče nalazi se Appleov iPhone 5c, gdje je za korisnika slobodno 12,6 GB prostora na uređaju (79 posto iskoristivog prostora), a slijede Google Nexus 5 (12,28 GB) te iPhone 5s (12,2 GB).


Naravno, podrška za proširenje memorijskim karticama je jedno od obilježja Galaxyja S4, no valja imati na umu kako ni to nije apsolutno rješenje, s obzirom da se kritične datoteke instaliranih aplikacija i dalje instaliraju u memoriju uređaja. Stranica Which stoga smatra da je potpuno nepošteno reklamiranje kompanija o kapacitetima, jer prosječni korisnici u konačnici ne dobivaju ono što su očekivali - ili što je napisano na kutiji, na kraju krajeva.