NOVA RENESANSA

Prodaja hardvera za PC-gejming u neviđenom je porastu

23.01.2017 u 10:56

Bionic
Reading

Tvrtke koje se bave analizom tržišta tijekom proteklih par godina su na nekoliko navrata spomenule kako je tržište PC-ja u velikim problemima, kako je isporuka hardvera u padu zato jer korisnici ne žele nadograđivati svoja računala zbog jednog ili više razloga. Unatoč svemu ovome, vrlo je izgledno da prodaja zapravo raste

Sudeći po izvješću iz Jon Peddie Researcha, prodaja hardvera za gejmanje na stolnim raučunalima 2016. je po prvi put nadmašila kolosalnih 30 milijardi dolara. JPR je prije ovoga nagovijestio da će prodaja ovu brojku dosegnuti tek u 2018., no tržište je očigledno malo brže nego što se očekivalo.

Također su potvrdili kako su osobna računala što se budućnosti tiče u vrlo dobrom stanju. Gejming na PC-ju, čini se, potiče inovaciju kod tvoraca CPU-a i GPU-a. Uz sva nova dostignuća PC-hardvera, kompanije poput Intela, AMD-a i Nvidije trebali bi, prema ovome, biti prilično motivirana za brži razvoj gejmerskog hardvera.

Zašto je došlo do ovako brzog dosezanja gore spomenute rekordne prodaje?

'Potrošači diljem svijeta nastavljaju prihvaćati PC platformu za igranje videoigara iz više razloga' rekao je Ted Pollak, analitičar igraće industrije u JPD-u. 'Ergonomija stolnog računala postaj popularna zato jer udaljenost ekrana omogućuje više detalja pri korištenju HD i UHD monitora. Nadalje, tu je superiorna kontrola zahvaljujući mišu i tipkovnici. Ovo je više puta potvrđeno kroz velik broj natjecanja u esportovima gdje je PC skoro ekskluzivna platforma'.

JPR tako raspoređuje PC-gejming na tri kategorije: početničku, srednju i visoku. Svaki sektor je sam po sebi prilično stabilan, premda valja napomenuti da je visoka kategorija privukla najviše novca -  preko 13 milijardi dolara, odnosno 43 posto sveukupnog prihoda. Srednja klasa dodala je 10,6 milijardi (35 posto sveukupnog prihoda) dok je početnička kategorija doprinjela sa 6,7 milijardi odnosno 22 posto sveukupnog prihoda.

'Jasno nam je da igrači s manje raspoloživih sredstava gaje istu razinu ambicije prema samom gejmingu, dok su oni s više novca čisti entuzijasti. Upravo zbog toga odlučili smo napraviti gore spomenutu podjelu tržišta'. Nvidia i AMD nipošto ne ignoriraju ovu skupinu kupaca te im nude hardver poput grafičke kartice GTX 1050, koja je zbilja jako moćna uzmemo li u obzir da košta oko 120 dolara' zaključio je Jon Peddle, predsjednik JPR-a.

Peddle također kaže da je uzbuđen premisom AMD-ova CPU-a Ryzen koji na tržište dolazi ovog ožujka. Također je napomenuo kako je integrirana grafika na novim CPU-ima iz Intela 'konkurentna čak i igraćim konzolama'.

Ovaj posljednji detalj je, budimo iskreni, malo pretjerivanje. U nedavnoj procjeni gejmanja bez grafičke kartice na najnovijem Core i7-7700K procesoru, PC Gamer je otkrio da velik broj igara zna pasti i do ispod 20 sličica u sekundi. Unatoč tome, valja napomenuti kako je integrirana grafika zbilja napredovala tijekom prošlih nekoliko godina.