Umjetna inteligencija

Prisluškuju li nas telefoni? I što sve mogu saznati iz boje našeg glasa?

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 08.12.2018 08:33
  • Objavljeno 08.12.2018 u 08:33
umjetna inteligencija

umjetna inteligencija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zvukom i slikom već se naveliko nadzire naše djelovanje no UI sustavi počinju razumijevati što se krije iza našeg ponašanja; oni znaju kako razmišljamo a da uopće nismo otvorili usta

Velika većina ljudi ne odvaja se više od pametnih telefona. Neki su pritom svjesni opasnosti od zadiranja u privatnost koju sa sobom nosi upravo korištenje sve pametnijih telefona. Eto, stručnjaci sa sveučilišta Princeton pokazali su kako Google može pratiti našu lokaciju čak i kad mobitelu isključimo lokacijske servise. Tehnički, već je dugo moguće izraditi program koji će telefonu omogućiti da fotografira bez vašeg znanja. I sve više ljudi, koje bi teško bilo svrstati u paranoike, vjeruje da ih njihovi telefoni prisluškuju.

Stvar je teško dokazati no to ne znači da je daleko od istine. Naime, već postoje moćni UI algoritmi koji analizirajući ljudski glas izvlače zaključke o govorniku. Tehnologija je još u povoju no uskoro bi mogla utjecati na privatnost svakog od nas. Stvar je ozbiljna i o njoj su se raspisali brojni znanstvenici, poput Iana McLouglina, profesora računarstva na sveučilištu Kent.

Ako vam ovo nije dovoljno jezovito...

Umjesto izgovorenih riječi, umjetna inteligencija analizira sam glas i prema njegovoj boji, tonalitetu i timbru vrlo precizno pogađa tko ste, kojeg ste spola, odakle dolazite, gdje se nalazite, koliko ste stari i kojim jezikom govorite. A ako to nije dovoljno jezovito, postoje i UI sustavi koji mogu detektirati lažete li ili govorite istinu, analizirati vaše zdravlje i kondiciju, vaše emocionalno stanje te jeste li pod utjecajem droga ili alkohola. Postoje čak i sustavi koji mogu razaznati govorite li punim ustima!

BLISKA BUDUĆNOST

Evo kako bi nam umjetna inteligencija uskoro mogla promijeniti živote

Pogledaj galeriju
14

Postojeći UI sustavi mogu sasvim precizno tumačiti događaje analizirajući zvukove poput sudara automobila ili pucnjave, ili prepoznati okoliš prema zvukovima koji dopiru iz njega. Neki mogu detektirati i verbalni sukob dva govornika. Lani je pak razvijen sustav koji analizirajući ton razgovora može predvidjeti hoće li zaljubljeni par ostati zajedno.

  • +21
  • +18

Samsung Galaxy Note 9 slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Sve te tehnologije koriste strojno učenje. Riječ je o tisućama, milijunima snimljenih podataka koje algoritam s vremenom prepoznaje i razvrstava, često prema najsitnijim razlikama u boji, tonu, frekvenciji glasa. Na primjer, sustav prepoznavanja spola snima glas putem pametnog telefona i potom mu mjeri frekvencije i amplitude u isječcima od 20 milisekundi. Dovoljno da zaključi li govornik muško ili žensko.

Osmišljeni su dan nam pomažu, samo još koliko dugo?

Trenutno se većina UI sustava bavi analizom podataka kojima će se kasnije služiti ljudi; sustavi umjetne inteligencije još uvijek ne djeluju autonomno, po svojoj volji i za svoj interes. No sve su sposobniji, a neki su već potpuno autonomni i djeluju bez ljudskog uplitanja. Osmišljeni su da nam budu od pomoći no u pogrešnim rukama mogli bi se okrenuti protiv nas; postati nešto nalik Thinkpolu, futurističkoj misaonoj policiji iz Orwelovog romana "1984".

Većina tehnoloških tvrtki tvrdi da nas njihovi uređaji ne snimaju, osim ako im mi to naredimo. No samo je pitanje vremena kada će se oglašivači i prevaranti početi služiti ovom tehnologijom kako bi bolje razumjeli način na koji razmišljamo i pronašli naše slabe točke.

  • +5
  • +2

iPhone XR - Slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Pa kad sljedeći put instalirate neku novu aplikaciju koja će zatražiti pristup svim senzorima u vašem pametnom telefonu, dobro razmislite prije no što stisnete tipku OK. Ti sakupljači podataka sve su sposobniji i uskoro će vas poznavati bolje od najboljih prijatelja i članova obitelji. Jer vaš telefon svugdje ide s vama i možda osluškuje svaki vaš zvuk. Prijateljima i najbližima obično možemo vjerovati, a sakupljačima podataka?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!