STIGLA PRITUŽBA

Prikuplja li YouTube nezakonito podatke o djeci?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 09.04.2018 17:07
  • Objavljeno 09.04.2018 u 17:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najveći svjetski video servis online prijavljen je američkoj regulatornoj agenciji zbog toga što neovlašteno prikuplja podatke o djeci mlađoj od 13 godina

Koalicija koja okuplja više od 20 organizacija posvećenih zaštiti zdravlja djece, privatnosti i prava potrošača zatražila je od američke regulatorne agencije Federal Trade Commission istragu je li se YouTube ogriješio o savezni zakon Sjedinjenih Država o zaštiti djece na internetu (Children's Online Privacy Protection Act, COPPA).

privatnost na udaru

Facebook nije jedini koji vas prati. Donosimo pet alata za zaštitu

Pogledaj galeriju
6

Odredbe tog zakona operatorima web odredišta nalažu pribavljanje dozvole roditelja pri prikupljanju osobnih podataka o djeci mlađoj od 13 godina. Odnosi se na web odredišta na kojima znaju kako prikupljaju i pohranjuju osobne podatke djece, čak i ako to čine bez namjere.

U pritužbi upućenoj regulatoru navedeno je kako je značajan dio popularnih sadržaja na YouTubeu namijenjen djeci čije osobne podatke - poput IP adrese, geolokacije i softverski alati za praćenje kretanja korisnika po web odredištima - Google kao vlasnik YouTube nezakonito prikuplja i potom koristi za prodaju ciljanih oglasa.

YouTube Kids nije dovoljan

YouTube je nedavno optužen zbog toga što pojedini tvorci sadržaja ciljaju djecu uznemirujućim video zapisima, među kojima su i oni koji prikazuju zlostavljanje djece. No, koalicija u pritužbi tvrdi kako većina djece ne gleda YouTube Kids, dio YouTubea namijenjen djeci pokrenut 2015. godine, već isti sadržaj kao i odrasli te kako su u YouTubeu toga svjesni.

Osigurajte Android vašeg djeteta uz ove korisne alate

Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Zinkevych / Alamy

U uvjetima korištenja YouTubea navedeno je kako djeca mlađa od 13 godina ne bi trebala koristiti taj servis, pa bi u Googleu na optužbe mogli odgovoriti kako djeca YouTube gledaju s roditeljima, uz implicitnu dozvolu. Ali, bilo tko može gledati video zapise na YouTubeu bez korisničkog računa, a u pritužbi je istaknuto kako djeca često gledaju video na mobilnim uređajima, vjerojatno dok su sama.

Oglasi koji ciljaju djecu mogu donijeti ogromne prihode. Kao primjer je u pritužbi naveden kanal na YouTubeu Ryan ToysReview, u kojem su video zapisi šestogodišnjaka koji recenzira igračke. Tijekom prošle godine uprihodio je 11 milijuna američkih dolara prihoda, piše Wired.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!