SAVJETI

Prijenosno ili stolno računalo? Saznajte koji ste tip!

10.07.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Postoje četiri tipa korisnika za koje je prijenosno računalo idealan izbor, tvrde iz Assemblija uz čiju pomoć se već godinama sastavljaju računala

Ako ne želite kupiti gotovo računalo iz trgovine, ali ne znate ništa o sastavljanju vlastitog računala, Assemblio je alat za vas! Sve što trebate napraviti je unijeti vaš budžet, te u koji svrhu ćete koristiti to računalo i ovaj domaći alat izbaci popis dijelova koji vam trebaju.

Algoritam Assemblija radi na pricipu poštivanja korisnikovog odabira i prikaza samo najboljih komponenti. Nijedna komponenta nije znatno slabija od ostalih, a sve zajedno ne vrše pritisak na sami rad računala. Cijena računala može biti između dvije tisuće i 25 tisuća kuna, te postoji osnovni i napredni način pretraživanja.

Na stranici, osim ovog algoritma, možete naći i brojne savjete koje je Assemblio tim sastavio. Jedan od takvih je pitanje je li bolje uzeti stolno ili prijenosno računalo? Dečki opisuju četiri tipa korisnika za čije su potrebe prijanosna računala logičan izbor!

1. Studenti

Ako ne studirate na FERu i treba vam računalo za nositi iz dvorane u dvoranu, laptop je idealan za vas.

2. Novinari i ljudi koji često putuju

Logično je zaključiti da ako često putujute, nećete svaki put moći rastavljati i sastavljati svoje ogromno stolno računalo.

3. Poslovni korisnici

Posao ne bira ni vrijeme ni mjesto, ali s laptopom ćete biti spremni krenuti bilokada i bilogdje. Samo pripazite na bateriju!

4. Nezahtjevni korisnici

Koristite računalo za društvene mreže, slanje mailova i gledanje filmova? Treba vam jednostavno računalo, a kad ga već uzimate, uzmite jedno koje možete nositi gdje god želite.

Povijest Assemblija

Ovaj projekt pokrenut je iz frustracije najmlađeg člana Assemblio tima, Eugena Jeličića. Potaknut konstantnim pozivima prijatelja i poznanika da im pomogne sa sastavljanjem računala, pod mentorstvom Jure Granića Skendera i zajedno sa Antoniem Pavlinovićem i Igorom Pleićem, napravio je softver koji će automatski slagati konfiguracije stolnih računala. Tim se natjecao na Infokupu 2013. godine i osvojio prvo mjesto!

Do danas je uz pomoć Assemblija sastavljeno preko 350 tisuća konfiguracija.

'Naša misija je da omogućimo svakome tko ima pristup internetu da složi odlično osobno računalo s komponentama koje odgovaraju njenim/njegovim potrebama, bilo to surfanje po Facebooku, 3D modeliranje ili igranje najnovijih video-igara s detaljima postavljenima na maksimum' poručuju dečki iz Assemblio tima i naglašavaju kako je najbitnije da takvo računalo ne mora biti skupo.