STUDIJA WWF-A

Prevelik izlov plavoperajne tune u Mediteranu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2011 17:31
  • Objavljeno 11.11.2011 u 17:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U povodu početka ovogodišnjeg sastanka Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) u Istanbulu, Svjetski fond za prirodu WWF (World Wide Fund for Nature) objavio je studiju koja pokazuje da su trenutni kapaciteti za izlov plavoperajne tune dvostruko veći od dozvoljenih kvota u istočnom Atlantiku i Sredozemnom moru

WWF je pozvao članice ICCAT-a na smanjenje trenutnih kapaciteta i potpunu zabranu uzgoja tuna zbog, kako navodi u današnjem priopćenju, netransparentnosti i neučinkovitosti metoda uzgoja.

'Iako je u posljednjih nekoliko godina bilo uloženo puno napora, nova izvješća sugeriraju da ilegalan, nereguliran i neprijavljen ribolov u Sredozemlju ostaje široko rasprostranjen, posebice u vodama Libije, ali i u Italiji', navodi WWF. Dodaje kako njihova nova studija ističe da je prekomjerni izlov mediteranske tune ogroman. 'Procjene za razdoblje od 2008. do 2010. ukazuju da je godišnji ulov iznosio između 31.500 i 34.000 tona, što je znatno više od trenutno dopuštenog ulova koji je postavio ICCAT (za 2011. iznosi 12.900 tona).

Broj ribarskih flota je ogroman i to je ključni faktor prekomjernog izlova; smanjenje kapaciteta flota koje je postignuto u posljednjih nekoliko godina još je uvijek daleko od toga da bi se stalo na kraj prekomjernom izlovu', navodi WWF, te pita kako je moguće da su kvote za brodove dodijeljene od strane nacionalnih vlada u mnogim slučajevima daleko veće od kapaciteta procijenjenog od strane ICCAT-a.

Prema WWF-u, održivo upravljanje ribarenja plavoperajne tune još nije postignuto, a nelegalne prakse trebaju biti potpuno iskorijenjene.

WWF poziva i na zabranu ribolova u libijskim vodama kako bi se to područje proglasilo skloništem za plavoperajnu tunu.

Dodaje da će se na 22. ICCAT-u usredotočiti na procjenu provedbe trenutnog plana za oporavak tune, te na zaštitu mediteranske sabljarke, za koju još ne postoji plan upravljanja i zaštite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi