SUČELJE, SUČELJE, SUČELJE

Preskočili ste Windows 8? Evo zašto bi vam 'desetka' mogla odgovarati

24.02.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Windows 10 s nestrpljenjem čeka mnoštvo korisnika, a posebno oni koji su zbog korisničkog iskustva prilično nezadovoljni Windows 8.x operativnim sustavom. Međutim, lako je zaboraviti na trenutno korisnicima najpopularnije izdanje Windows OS-a, Windows 7. Ljubitelji tog izvrsnog OS-a bi ipak trebali razmisliti o preskakanju 'osmice' i besplatnoj nadogradnji na Win 10

Neke od razloga zašto bi to valjalo učiniti navodi Andrew Cunningham sa stranice ArsTechnica. Windowsi su proteklih godina doživjeli velike preinake, a osim ako su potrošači bili u hibernaciji, male su šanse da netko nije barem čuo za Windows 8.x. Ipak, brojevi i (ne)zadovoljstvo govore svoje - taj Microsoftov OS se prihvaća jako sporo, a u Redmondu su srećom svjesni toga počeli ubrzano raditi na 'desetki'.

Pričom o Windows 8.x operativnom sustavu nažalost je uvijek dominirao aspekt korisničkog sučelja, a tehničke novotarije i napredni segmenti su nerijetko ostajali potpuno sporedni. Desetka bi se trebala pobrinuti i za taj segment - a evo što korisnici Windowsa XP i 'sedmice' mogu očekivati prelaskom na nju.


Značajno ubrzanje pri podizanju sustava je jedan dio priče. 'Windows 8 je promijenio način na koji se sustav podiže. Windows 7 i stariji sustavi su tražili da se cijeli OS učita s diska, dok Windows 8.x većinu vremena srž ostavlja na način sličan onom hibernaciji. Učitavanje hibernacijske datoteke u memoriju je mnogo brže nego učitavanje sustava datoteku po datoteku nanovo pa je rezultat svega brži boot up i na uobičajenim tvrdim diskovima, a kamoli SSD pogonima.

Vrijedi spomenuti i bolju podršku za bolje ekrane, piše Cunningham. Ekrani visoke razlučivosti (2.560 puta 1.440, 3.200 puta 1.800 i dr.) postaju sve više dijelom svakodnevice korisnika, a Windows 7 i 8 jednostavno nisu dizajnirani s tim na umu. Windows 8.1 je počeo uvoditi određene promjene u sustavu, zahvaljujući kojima je podrška postala značajnija, no tek Windows 10 bi trebao 'skaliranje' dovesti na nešto oko čega korisnici ne moraju brinuti previše.

Windows 7 korisnici svakako će uživati u novom Task Manageru. Od Windows 8 OS-a ovaj dio sustava je dobio značajne nadogradnje i mnogo jasniji prikaz procesa koji se odvijaju na računalu, a sasvim sigurno će biti zadržan i na nadolazećem operativnom sustavu.

Nova klasa upravljačkih programa, SMB 3.0 i mnogo bolji alati za 'popravak i osvježavanje' OS-a su još dio priče, a detalje je moguće pronaći u izvornom tekstu