NIJEMCI ODLUČILI

Prastari Doom više nije opasan za klince

02.09.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Nakon 17 godina, njemačke su vlasti malo popustile, pa prvu globalno popularnu pucačinu mogu kupiti i tinejdžeri

Što je bio toliki problem da se igra tako dugo nalazila na crnoj listi Saveznog odjela za medije štetne za mlade ljude?

Davne 1994. godine, piše CBS News, vlasti su procijenile da bi igra mogla naštetiti njemačkoj mladeži, pa se Doom našao u istoj kategoriji kao i pornografija - mogli su ga kupiti samo odrasli.

Do promjene stava trebalo je proći skoro dva desetljeća. Doom je, smatraju sada vlastodršci, igra od povijesnog značaja i puno manje štetna od drugih naslova u opticaju.

Doista, Doom ima posebno mjesto u povijesti videoigara. Iako je Wolfenstein 3D - također djelo tvrtke id Software, objavljeno 1992. - bio prva prava pucačina u prvom licu, Doom je bio prvi koji je privukao milijune igrača.

Ako ste nekim slučajem propustili to iskustvo, evo sadržaja ukratko. Igrate svemirskog marinca, stacioniranog na Marsovu mjesecu Fobosu, gdje je korporacija Union Aerospace eksperimentirala s teleportacijom materije.

Šeprtljavi znanstvenici uspjeli su zaribati i otvoriti prolaz do pakla, iz kojeg sad izlaze zastrašujuće demonske horde koje kolju sve koji im se nađe na putu.

Vi ste jedini preživjeli. Nema vam druge nego zgrabiti najbliže oružje i boriti se za goli život.

S malo sreće i umješnosti, uspjet ćete neutralizirati i izvor problema u samim čeljustima pakla.

Doom i Doom 2 sad su klasificirani kao USK-16, što znači da kupci moraju biti stariji od 16 godina. Zabrana je zadržana za inačicu igre koja sadrži nacističku ikonografiju.

Betheseda Softworks, tvrtka u čijem je vlasništvu id Software, pozdravila je podizanje zabrane, no ne zna kad će igra postati dostupnom u trgovinama.

Prisjetite se Dooma: