ovoga ljeta

Potpuna pomrčina Sunca bit će vidljiva iz Čilea i Argentine. Na put kreće 350 tisuća lovaca na astronomske fenomene

28.03.2019 u 11:15

Bionic
Reading

Prva potpuna pomrčina Sunca bit će iz Hrvatske vidljiva tek 2081. Ako vam je to predugo čekati, savjetujemo vam da se ovo ljeto otputite u Južnu Ameriku. Samo krenite dovoljno rano da ne zaglavite u velikoj gužvi koja će vladati u Andama.

Vjerojatno se sjećate djelomične pomrčine Sunca koja se iz Hrvatske mogla vidjeti 20. ožujka 2015. godine? Bila je, kažu znalci, intenziteta između 50 i 60 posto, ovisno iz kojeg se dijela zemlje pratila. Počela je oko pola deset, maksimum je doživjela dvadesetak minuta prije 11, a sve je bilo gotovo otprilike pet do 12.

Sve što trebate znati o potpunoj pomrčini Sunca koja će se vidjeti iz Južne Amerike Izvor: Društvene mreže / Autor: European Southern Observatory (ESO)

Ta se pomrčina mogla vidjeti u različitim dijelovima svijeta, a na Farskim otocima i norveškom Svalbardu bila je totalna. Posljednja potpuna pomrčina Sunca, vidljiva iz Hrvatske, zbila se 15. veljače 1961. Sljedeća će se dogoditi tek 3. rujna 2081. godine.

Svi putevi vode u Južnu Ameriku

Ako vam je to predugo čekati, a ne znate što biste radili sa sobom, savjetujemo vam da se ovo ljeto otputite u Južnu Ameriku. Tamo će 2. srpnja pucati spektakularan pogled na potpunu pomrčinu Sunca. Najbolja mjesta za razgledavanje crne rupe na nebu bit će južni Tihi ocean, Čile i Argentina.

Potpuna pomrčina Sunca Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Iskustvo promatranja Sunca kao crne rupe okružene srebrnastom koronom vizualno je zapanjujuće', kaže Sushil Dawka, indijski lovac na pomrčine koji se sprema na 18.000 km dugo putovanje kako bi promatrao ovaj fenomen. Usput će se zaustaviti na Galapagosu, Uskršnjem otoku, a posjetit će i Machu Picchu. Oduševljava ga činjenica da znanost takve događaje može predvidjeti do milisekunde.

Najbolja mjesta za promatranje pomrčine

Promatranje potpune pomrčine Sunca odušeljava i fotografe. Totalna pomrčina dogodit će se otprilike sat vremena prije sutona. To znači da će Sunce biti nisko na horizontu pa će se moći smjestiti u isti kadar s planinama, zgradama ili drvećem, objašnjava Michael Zeiler, kartograf i voditelj internetske stranice GreatAmericanEclipse.com.

Većina pasioniranih promatrača i lovaca na pomrčine iz cijelog svijeta smjestit će se u dolini Elqui, sjeverno od Santiago de Chilea, te u La Sereni. S argentinske strane pomrčina će se najbolje vidjeti u visokim Andama, sjeverno od San Juana.

Mnogi svjetske opservatoriji grupirani su na planinskim vrhovima iznad doline Elqui. Tu se nalaze i teleskopi La Silla Europskog južnog opservatorija, odakle će se potpuna pomrčina moći promatrati točno minutu i 48 sekundi. Da vas odmah razočaramo, sva mjesta u ovom opservatoriju rezervirana su mjesecima, godinama unaprijed. Američki astronomi okupit će se pak u Cerro Tololu, gdje će pomrčinu promatrati dvije minute i dvije sekunde.

Potpuna pomrčina Sunca u Indoneziji 2016. godine, snimljena kamerom u 360 stupnjeva Izvor: Društvene mreže / Autor: 360 Thrill - Daxon

Ako vas sve to ne obeshrabri i put vas ipak donese do Čilea ili Argentine, bit će ključno pronaći mjesto s otvorenim pogledom na pomrčinu. Zeiler je napravio niz mapa koje prikazuju najbolja mjesta za promatranje. Do tih je točaka potrebno doći ranije jer do njih vode uski planinski putevi koji će u vrijeme pomrčine zasigurno biti potpuno zakrčeni. Za snalaženje dobro će poslužiti i stari dobri Google Mapa.

Čarter letovi i posebna kruzerska krstarenja

Prema južnom Pacifiku tih će dana zaploviti nekoliko kruzera, među kojima i motorizirani jedrenjak, koji će se usidriti blizu otoka Pitcairn. Očekuje se i nekoliko čarter letova, a posebna atrakcija bit će promatranje pomrčine iz aviona, čime će se udvostručiti dužina ovog spektakla.

Dolina Elqui već je sad dobro pripremljena za dolazak 350.000 lovaca na pomrčine. Stanovnici i turističke agencije spremaju se kao Split za Ultru. Svi su kreveti rasprodani, restorani rezervirani, trgovine gomilaju zalihe, a bit će puno posla i za lokalne vodiče.

A što ako bude loše vrijeme?

Rizik ipak postoji. Ova pomrčina pada na početak zime na južnoj polutki pa nitko ne može jamčiti da će dan biti vedar. S mora će se sigurno dizati izmaglica, očekuju se i oblaci pa je stoga izuzetno važno popeti se što više, iznad slojeva oblaka, kako bi imali čist pogled.