LUDA ZNANSTVENA ZABAVA

Postanite astronaut, CSI agent ili Indiana Jones!

06.09.2013 u 11:27

Znanstveni piknik

Izvor: Promo fotografije / Autor: Znanstveni piknik

Bionic
Reading

Izradite čudnovatog robota ili svoj vlastiti model dinosaura. Otkrijte imate li šanse postati članom posade svemirskog broda ili se poigrajte s Robonovom, robotom koji pleše

Ovo je tek kap u moru uzbudljivih radionica koje vam je pripremila ekipa Znanstvenog piknika koji se u nedjelju, 15. rujna već drugu godinu održava u zagrebačkom parku Boćarskog doma.

Od 10 do 20 sati na otvorenoj lokaciji biti će smješteno preko 20 punktova na kojima će više od 40 sudionika iz Hrvatske i svijeta svojim nastupima biti dio bogatog i inspirativnog programa koji na zabavno-interaktivan način, objedinjuje kemiju, fiziku, matematiku, biologiju, geologiju, psihologiju i druge znanstvene discipiline. Znanost u formi piknika savršena je forma koja pogađa pravu srž sadržaja – druženje i zabavu, a ove godine organizatori su pripremili i vrlo široku lepezu interaktivnih radionica za sve uzraste - od 3 do 93 godine.

Znanstveni piknik idealna je prilika za vas, vaše prijatelje i djecu, da na jedan dan otkrijete zabavnu stranu znanosti i budete dio prave znanstvene čarolije! Ponesite svoje najdraže grickalice, spalite ih na Znanstvenom pikniku i izračunajte njihovu kalorijsku vrijednost. Budite dio testiranja kandidata za zapošljavanje za radna mjesta na međuzvjezdanom svemirskom brodu. Surfajte na vlastitim moždanim valovima. Poigrajte se s Robonovom, robotom koji pleše.

Saznajte kako radi Van de Graaffov generator, napravite bateriju od krumpira ili pravi mali grad svjetlosti. Crtajte po mlijeku, stvorite dugu u epruveti i natjerajte špagete da plešu. Napravite vulkan, lava lampu ili svog ljigavca. U Baltazargradu izgradite i zasadite svoju vjetrenjaču, sudjelujte u izradi pravog malog uspješnog hranidbenog lanca na livadi parka ili krenite na glazbeno putovanje svijetom koje će vam pokazati načine na koji se glazba stvara uz pomoć – usta i ruku!

Većina radionica otvorenog je tipa, no za neke od njih potrebno je prijaviti se unaprijed putem online obrasca koji je otvoren do 13. rujna. Požurite se jer je interes velik, a broj mjesta ograničen. Na radionicama zatvorenog tipa od online CSI istražitelja naučit ćete o zaštiti djece na internetu – bit će to prva radionica koja će imati dio za roditelje i posebno za klince.

Klinci će se moći vratiti u prošlost kako bi stvorili vlastite modele dinosaura ili fosila. Za ljubitelje SF-a tu su čak dvije radionice koje otvaraju vrata u svijet robotike odgovarajući na pitanja - što je robot, kako radi te kako ga naučiti da radi točno ono što mi želimo? Moći ćete složiti bateriju od voća, igrati se Indiane Jonesa i naučiti kako dešifrirati tajno pismo ili saznati zašto je kristal izvana simetričan te kako izgleda iznutra.

Park Boćarskog doma u nedjelju, 15. rujna bit će mjesto događanja pregršt šarenih, zabavnih, intrigantnih pokusa, nevjerojatnih činjenica, fantastičnih izložaka, predstava i radionica. Na vama je samo da izaberete nešto iz bogatog programa i postanete dio najzabavnijeg piknika ove jeseni!

Gosti vrhunski znanstvenici

Među poznatijim sudionicima piknika bit će i Franka Miriam Brueckler, docentica na PMF-u u Zagrebu koja kaže da je prošle godine organizacija bila odlična.

'Bilo je mnoštvo ljudi, a ja i moj tročlani tim cijeli dan nismo predahnuli', ispričala je za tportal.

'Radili smo mješavinu trikova, igrica i origamija, a sve vezano uz matematiku. Većina ljudi se oduševila i poželjela vidjeti više nego što smo imali u ponudi. Neki su bili zbunjeni i pitali gdje je u svemu tome matematika', rekla je ugledna popularizatorica znanosti koja je napisala više zabavnih knjiga o matematici, među kojima je i 'Nogometna matematika'.

Brueckler je potpredsjednica odbora za popularizaciju matematike Europskog matematičkog društva s bogatim iskustvom u ovom zahtjevnom, ali i zabavnom poslu. Gostovala je u brojnim emisijama na televiziji i radiju, na lanjskom pikniku, na festivalima znanosti širom Hrvatske, u Uličnoj matematici u Lyngbyju u Danskoj i Krakowu, u Matematičkom cirkusu na međunarodnoj konferenciji 2004., a ovaj vikend će predstaviti uličnu matematiku na Britsh Science Festivalu u Newcastleu. Dobitnica je hrvatske državne nagrade za popularizaciju znanosti 2009.

Ove godine, među ostalim, predstavit će matematičke labirinte koje će nacrtati na podu, a potom će ih gosti rješavati pomoću logike i matematike. Bit će tu i radionica iz projekta Matematika planeta zemlje (2013. je svjetska godina matematike) kao što su 'trikovi i štrikovi' u kojoj će se kroz trikove sudionici na zabavan način upoznati s matematikom bez koje bi fizika i kemija bile nezamislive.

Podsjećamo, to je tek djelić onoga što čeka vas i vaše obitelji!