STOTINE VOZILA

Porto je javni prijevoz pretvorio u Wi-Fi mrežu

29.12.2014 u 15:38

Bionic
Reading

Dok je u većini mjesta (pa i turističkih) dosta teško naići na javni WiFi hotspot, drugi po veličini grad u Portugalu odlučio je stvar olakšati ponešto neobičnim potezom. Porto je napravio ogromnu mrežu autobusa i taksija koji služe kao svojevrsne pristupne točke za one koji ne mogu bez interneta

Besplatan pristup internetu tako je omoguće na nešto preko 600 autobusa i taksija, a cijeli projekt je počeo na jesen ove godine. Istovremeno prikupljanjem podataka iz vozila gradske vlasti lakše mogu vidjeti i ostvarivati gradske planove - poput potrebe za krpanjem ceste na nekoj dionici i sl.

Mreža pristupnih točki u pokretu sad poslužuje oko 70 tisuća ljudi na mjesečnoj razini, a izradila ju je mlada kompanija Veniam. Ovaj startup navodi kako je riječ o najvećoj i najsloženijoj mreži koju čine vozila na svijetu. Osnivač kompanije je Joao Barros, profesor sa Sveušilišta u Portu, a izjavio je kako se nada implementaciji sustava u više gradova u Portugalu.


Naizgled jednostavna ponuda bežičnog pristupa internetu je zapravo mnogo složenija, zahvaljujući nizu senzora u vozilima (bilo da je riječ o autobusima ili taksi vozilima). Kada u vožnji naiđu na kakvu neravninu na cesti, podaci se zabilježe i odašilju gradskim službama, koje mogu napraviti plan za saniranjem oštećenja ako je to potrebno. Zahvaljujući modularnosti sustava i brojnim idejama, teško da će se stati samo na tome.

Više informacija je moguće pronaći na izvornom linku