NA ŽALOST, NE KOD NAS

Policija počela kažnjavati djecu trolove

02.06.2014 u 06:30

Bionic
Reading

Stotine djece u Britaniji imaju policijske dosjee zbog zlostavljanja na internetu. Gotovo 2000 osumnjičenih trolova mlađih od 18 godina tijekom protekle tri godine bilo je predmetom policijske istrage zbog kršenja zakona koji reguliraju zlorabu društvenih mreža

Od njih je gotovo 1200 ili dobilo optužnicu, bilo oglobljeno, zaradilo upozorenje ili verbalnu opomenu. Zbog istih ili sličnih razloga pod paskom policije našlo se i gotovo 20 tisuća odraslih osoba.


Te brojke pokazuju u kojoj je mjeri djelovanje na društvenim mrežama postalo redovnim dijelom rada britanskih snaga reda i mira. No, ujedno su i razlog za zabrinutost jer će brojni mladi ljudi biti obilježeni zbog nepromišljenih komentara na Facebooku, Twitteru i Snapchatu.

Najmlađe dijete obuhvaćeno istragom imalo je devet godina, što je ispod dobne razine nakon koje se u Britaniji smatra odgovornom za svoje kriminalne postupke.

Po podacima koje su prikupili britanski mediji, broj slučajeva je u porastu - više od pet posto od 2011. godine. Moguće je i kako je brojka znatno veća jer trećina institucija nije dostavila tražene podatke.

Prošle su godine usvojene nove smjernice prema kojima se određuje koji će slučaj završiti na sudu - samo oni u kojima je u pitanju vjerodostojna prijetnja nasiljem, u kojima je moguće dokazati kako je postojala dugotrajna kampanja zlostavljanja i koje su neumjereno agresivne.

Unatoč tome, broj slučajeva raste, vjerojatno zbog lakog pristupa internetu pomoću pametnih telefona. Nekoliko parnica privuklo je pozornost javnosti, uglavnom zbog zlostavljanja na Twitteru.

Izvor:Daily Mail