ENERGIJA BUDUĆNOSTI

Pogledajte vjetroelektranu koja leti

24.05.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Google je kupio kompaniju koja je osmislila letjelicu koja proizvodi električnu energiju uz pomoć vjetra u letu. A da ih pošaljemo u Sinj?

Makani Power je start-up koji se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. Specijalizirali su se za vjetroelektrane, ali ne bilo kakve - njihove zračne turbine lebde.

Uređaje, nalik malim avionima, lansira se u trenutku kad brzina vjetra dosegne 3,5 metra u sekundi. Krakovi elisa pomognu im pri postizanju visine između 250 i 600 metara, a tijekom leta služe kao turbine. Povezane su s tlom kablom, koji prenosi električnu energiju. U planu je kapacitet od 600 kW, po cijeni proizvodnje nižoj od one potrebne za standardne solarne elektrane i vjetroelektrane.

Kako piše TechCrunch, zaposlenici Makanija prijeći će u Google X, tvrtku koja se bavi razvojem futurističkih proizvoda u sklopu internetskog diva iz Mountain Viewa.

Google je u kalifornijski zeleni start-up uložio deset milijuna dolara (oko 60 milijuna kuna) 2006., čemu je pridodao još pet milijuna dolara (oko 30 milijuna kuna) u drugoj rundi ulaganja 2008. Čini se kako je to prva tvrtka akvizirana specifično za djelatnosti kojima se bavi tajnoviti Google X.

Pogledajte kako je sklapaju i testiraju:

Nije objavljeno koliko su pokretači tvrtke Saul Gruffith i Don Montague (inače bivši windsurfer koji se natjecao u Svjetskom kupu) dobili za svoj projekt. Do preuzimanja je došlo tjedan dana nakon što je kompanija uspješno obavila prvi samostalni let svog prototipa, nazvanog Wing 7.

U priopćenju koje je potpisao šef Googlea X Astro Teller stoji kako je tehnologija kojom raspolaže Makani Power otvorila vrata radikalno novim pristupima proizvodnje električne energije uz pomoć vjetra. 'Pretvorili su tehnologiju za koju danas trebamo na stotine tona željeza i dragocjen prostor u problem koji je moguće riješiti uz pomoć vrlo inteligentnog softvera', kaže Teller.

Pogledajte njezin prvi samostalni let: