IZ VATRENE ORBITE

Pogledajte prvu fotku Merkura izbliza

30.03.2011 u 09:03

Bionic
Reading

NASA-ina letjelica Messenger jučer je poslala prve snimke Merkura otkako je ušla u orbitu tog planeta

Fotografija prikazuje velik dio Merkurove južne polutke. Golemi svijetli krater u gornjem dijelu snimke zove se Debussy, a manji, desno od njega, Matabei. U sjenovitom donjem dijelu krije se i područje oko južnog pola planeta koje nikada ranije nije snimljeno iz takve blizine (za uvećanje kliknite na gornju snimku).

Messenger je 17. ožujka postao prvom letjelicom koja je ušla u orbitu Merkura, a dosad je već snimio 98 posto njegove površine. No ranije snimke napravljene su tijekom podešavanja putanje, dok će sada, kada se smjestio u trajnijoj orbiti, imati priliku podrobno istražiti svaki krater i brdo najmanjeg Sunčevog planeta.

Nakon te prve fotografije, orbiter je u narednih šest sati snimio još 363 slike i poslao ih na Zemlju. No prava znanstvena istraživanja započet će 4. travnja, a prema planu, trebao bi ukupno snimiti najmanje 75.000 fotografija.

NASA će danas u 10 sati održati telekonferenciju na kojoj će predstaviti i protumačiti prve pristigle snimke.

Merkur je najbliži planet Suncu te osmi po veličini u Sunčevom sustavu – postao je najmanji kada je Pluton izgubio status planeta. Nešto je manji od Jupiterova mjeseca Ganimeda i Saturnova Titana - polumjer mu je 4.880 km, međutim ima dvostruko veću masu od njih. Upola je bliže Suncu od Zemlje.

Budući da nema atmosfere, temperature na njegovoj površini variraju od -183 ºC u sjeni do +427 ºC na suncu. Iako je uglavnom vruć, znanstvenici pretpostavljaju da u vječnoj sjeni nekih njegovih kratera ima zamrznute vode. Zbog blizine Sunca Messenger je opremljen keramičkim štitom. Čak i njegovi instrumenti koji su okrenuti prema površini planeta posebno su konstruirani da podnesu visoke temperature.