I MALO JE LIJEPO

Pogledajte najbolje fotografije mikrosvijeta

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Da čak ni laboratorijska znanost nije lišena ljepote, najbolje potvrđuju fotografije koje su pod svojim mikroskopima u protekloj godini snimili kemičari, biolozi, botaničari i drugi stručnjaci
John Huisman

John Huisman

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Japanska tvrtka Nikon svake godine organizira natjecanje za najbolje fotografije Nikon Small World Awards. U ovogodišnjem, 35. natjecanju sudjelovali su znanstvenici iz 63 zemlje.

 

Kukci, kristali, stanice i tkiva, samo su neke od brojnih tema snimljenih pod povečalima i mikroskopima različitim tehnikama i neobičnim osvjetljenjima.


Najbolje fotografije ne odabiru se samo na temelju znanstvenog značaja i tehničkog savršenstva njihova sadržaja, već i zbog vizualnog dojma.

Pobjednik Nikon Small World Awards 2010. godine je Jonas King, s odjela za biologiju na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu, u SAD-u.

Fotografija je snimljena tehnikom koja se naziva fluorescentna mikroskopija, a temelji se na činjenici da neke tvari zrače na različitim valnim dužinama od onih kojima su osvjetljene. Koristeći se tom metodom King i njegovi kolege snimili su finu strukturu srca komarca.

U fotogaleriji vam predstavljamo 20 najboljih fotografija u izboru Nikonova žirija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi