I MALO JE LIJEPO

Pogledajte najbolje fotografije mikrosvijeta

27.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Da čak ni laboratorijska znanost nije lišena ljepote, najbolje potvrđuju fotografije koje su pod svojim mikroskopima u protekloj godini snimili kemičari, biolozi, botaničari i drugi stručnjaci

Japanska tvrtka Nikon svake godine organizira natjecanje za najbolje fotografije Nikon Small World Awards. U ovogodišnjem, 35. natjecanju sudjelovali su znanstvenici iz 63 zemlje.

 

Kukci, kristali, stanice i tkiva, samo su neke od brojnih tema snimljenih pod povečalima i mikroskopima različitim tehnikama i neobičnim osvjetljenjima.


Najbolje fotografije ne odabiru se samo na temelju znanstvenog značaja i tehničkog savršenstva njihova sadržaja, već i zbog vizualnog dojma.

Pobjednik Nikon Small World Awards 2010. godine je Jonas King, s odjela za biologiju na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu, u SAD-u.

Fotografija je snimljena tehnikom koja se naziva fluorescentna mikroskopija, a temelji se na činjenici da neke tvari zrače na različitim valnim dužinama od onih kojima su osvjetljene. Koristeći se tom metodom King i njegovi kolege snimili su finu strukturu srca komarca.

U fotogaleriji vam predstavljamo 20 najboljih fotografija u izboru Nikonova žirija.