TELEPATIJA MEĐU VRSTAMA

Pogledajte kako čovjek umom pokreće životinju

04.04.2013 u 14:23

Bionic
Reading

Znanstvenici su jučer objavili da su napravili malen ali važan korak prema telepatskoj kontroli tijela drugih ljudi

Pomoću dva sučelja koja povezuju mozak s računalom omogućili su ljudskim sudionicima u eksperimentu da umom pokreću repove pokusnih štakora.

U veljači ove godine stručnjaci su uspjeli povezati mozgove dvaju štakora koji su potom zajednički rješavali zadatke. No tu tehniku je za sada nemoguće primijeniti na ljude jer zahtijeva invazivnu kirurgiju kojom se elektrode usađuju u mozak.

U novom istraživanju Seung-Schik Yoo s Harvard Medical School u Bostonu i njegovi kolege nedavno su konstruirali sustav koji povezuje ljude sa štakorima preko računala bez potrebe za usadcima. Ljudi dobrovoljci na glavama su imali kape s elektrodama koje su uz pomoć elektroencefalografije (EEG) pratile njihove moždane aktivnosti. Istovremeno su štakori pod anestezijom bili priključeni na uređaj koji je ultrazvučnim vibracijama pokretao neurone njihovog motoričkog korteksa.

Znanstvenici su prvo istražili specifične uzorke EEG-a koji su odgovarali vizualnoj stimulaciji. Kada su dobrovoljci gledali pulsirajuće svjetlo na ekranu računala, EEG val se sinkronizirao tako da je odgovarao frekvenciji svjetla. No kada su se ispitanici koncentrirali na pokretanje repa štakora EEG signal se promijenio i prenio u računalo. Ono je pak novi signal prevelo u ultrazvučni puls koji je stimulirao motorički korteks štakora i tako pokrenuo njegov rep. Svi sudionici eksperimenta uspjeli su pokrenuti repove štakora bez većih poteškoća.

Američki tim smatra da bi nova tehnika u budućnosti mogla pomoći paraliziranim ljudima da preko terapeuta ponovno nauče koristiti udove.

Neki stručnjaci, međutim, ističu da studija ima određene nedostatke. Prije svega štakori su bili pod anestezijom pa njihov mozak nije vlastitim aktivnostima ometao signale što ne bi bio slučaj da su bili budni. Kao drugo pokretanje repa izazvano je jednostavnom promjenom signala dok bi pokretanje različitih dijelova tijela bilo mnogo zahtjevnije.

Yoo i njegovi suradnici kažu da se u budućim studijama planiraju pozabaviti upravo ovim problemima.