SPACEX

Pogledajte kako će izgledati jeftinije putovanje u svemir

30.01.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Raketa Falcon Heavy će se u svemir otisnuti kasnije ove godine, a bit će riječ o najsnažnijoj raketi u funkciji na svijetu. Kako piše SpaceX, potisak pri lansiranju odgovara otprilike onom kojeg stvara 18 Boeing 747-ica istovremeno. Što je bitnije, program bi trebao osigurati kudikamo jeftinije putovanje zbog toga što se svi dijelovi rakete mogu vratiti natrag na Zemlju, u kontroliranom spuštanju

Astronomske cijene svemirskog programa uskoro bi trebale postati stvar prošlosti, nakon desetljeća i desetljeća razvoja. Čelnik i osnivač kompanije SpaceX Elon Musk glavna je figura zbog koje će se takvo što moći izvesti, iako neki pokušaji nisu prošli bajno. Još je rano, a pokušaj je bio tek 'usputni test'.

Nakon dostavljanja tereta u svemir, bilo da je riječ o ljudskoj posadi, satelitima ili materijalu namijenjenom Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), sve rakete bi se trebale ciljano vratiti na zadane lokacije na Zemlji, a njihovo osposobljavanje za ponovni let bi trebalo biti nekoliko razina niže cijene nego li izvlačenje i iskorištavanje materijala koji je aterirao u ocean. Kako bi to sve trebalo izgledati jednom u funkciji vjerno prikazuje vizija kompanije SpaceX:

Ovako će SpaceX reciklirati rakete