DOMAĆA PAMET

Pogledajte hrvatsku satelitsku antenu od Lego kocaka

23.04.2016 u 22:32

Bionic
Reading

Kako bi prezentirala svoje softverske proizvode, domaća tvrtka osmislila je i izradila neobičan alat: potpuno funkcionalnu satelitsku antenu od lego kocaka

Ideja za nesvakidašnji prezentacijski alat ponikla je u samoj tvrtci Amphinicy Technologies. Htjeli su napraviti demonstraciju svojih softverskih proizvoda koja će biti atraktivnija od pukog prikazivanja softvera na zaslonu računala te koristiti scenarij što sličniji stvarnom okruženju u kojem ih se koristi.

Prva prilika stigla je u vidu sudjelovanja na sajmu Satellite 2016 u Washingtonu DC u Sjedinjenim Državama.


Razvoj satelitske antene i demo modela trajao je oko mjesec dana, na čemu je radio tročlani tim. Tijekom tog razdoblja pribavili su svu potrebnu opremu i napisali softver za kontroliranje same antene te njeno povezivanje s drugim proizvodima koje Amphinicy Technologies ima u portfelju.

Najveći dio antene napravljen je od Lego kocaka. Jedina iznimka je tanjur (dish), kojeg su izradili 3D printanjem kako bi postigli zadovoljavajuću količinu detalja.

Za pokretanje antene koriste step motore Lego Mindstorms. Kontroliraju ih uz pomoć pametnih telefona vlastitim softverom MONICA, koji služi za nadzor i praćenje stanja bilo kojih uređaja. Prvenstveno je namijenjen za zemaljske stanice, ali može kontrolirati bilo koji uređaj koji posjeduje kontrolno sučelje.

Položaj antene određuje drugi proizvod razvijen u Amphinicy Technologies, SatScout, koji očitava trenutni položaj satelita u stvarnom vremenu te prema njemu usmjerava antenu. Za prijem i obradu satelitskih podataka zadužen je softver Blink, također razvijen u toj tvrtci.

Lego antenu i cijelu prezentaciju namjeravaju dograditi te ih prikazati na sajmu IBC Expo u rujnu ove godine u Amsterdamu.

Amphinicy teaser od demo for Satellite 2106