SMEŽURANI PLANET

Pogledajte gravitacijski krumpir zvan Zemlja

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 31.03.2011 19:14
  • Objavljeno 31.03.2011 u 15:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je nove snimke Zemlje, na kojima naš planet izgleda kao neki svemirski krumpir ili trulo tijelo sa slika nadrealista Salvadora Dalija

Znanstvenici ističu da model, napravljen na temelju mjerenja satelita Goce, predstavlja najbolju prezentaciju rasporeda Zemljinih gravitacijskih sila do danas.

Iako su deformacije uvećane i pretjerane, one odlično ilustriraju činjenicu da sila privlačnosti na našem planetu nije posvuda jednaka. Gravitacija je najsnažnija u žutim područjima, a najslabija u plavim.

Stručnjaci naglašavaju da prikupljeni podaci omogućuju bolje razumijevanje nekih ključnih procesa na Zemlji. No najvažnije od svih otkrića je ono koje je omogućilo shvaćanje kako se oceani kreću i kako širom svijeta raznose Sunčevu toplinu, što je ključno za istraživanja klime.

Rezultati su također važni za istraživanje potresa. Katastrofalno podrhtavanje tla prošlog mjeseca u Japanu i prošle godine u Čileu izazvalo je naglo pokretanje golemih tektonskih ploča, a Goce bi u tri dimenzije trebao pokazati što se za to vrijeme zbivalo u Zemlji.

'Iako su ti potresi nastali u velikim kretanjima u Zemlji, na visini na kojoj se satelit nalazi signali su prilično slabi. No unatoč tome trebali bi se vidjeti u podacima', rekao je dr. Johannes Bouman s Geodetskog istraživačkog instituta u Njemačkoj.

Prikazani model znanstvenici stručno zovu geoidom. Jednostavno rečeno, njegova površina slijedi točke u kojima je sila gravitacije ista. Drugim riječima, kada bismo na površinu geoida postavili loptu na bilo koju kvrgu, kosinu ili udubinu, ona se ne bi otkotrljala jer iz njezine perspektive ne bi bilo gore niti dolje. Prema ovom bizarnom modelu brod uz svijetložute obale Europe mogao bi se nalaziti na visini 180 metara višoj od broda usred Indijskog oceana, a da se zapravo nalazi u ravni identične gravitacije. To je posljedica činjenice da Zemlja nije savršeno okrugla te da njezina masa nije jednoliko raspoređena.

Satelit Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (Goce) lansiran je u ožujku 2009. godine. Na svojoj orbiti oko polova na visini od 254,9 km (što je najniža orbita bilo kojeg satelita danas) sa sobom nosi tri para preciznih gradiometara koji bilježe akceleracije i do 10.000.000.000.000 puta manje od one koju osjećamo na površini Zemlje.

Prvi model predstavljen je u lipnju prošle godine, međutim novi je mnogo precizniji jer uključuje obilje najnovijih podataka.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi