LJEPOTA SILA PRIRODE

Pogledajte fascinantnu eleganciju teorije svega

29.03.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Znanstvenici već desetljećima tragaju za elegantnim jedinstvenim rješenjem za odnose svih sila i čestica u svemiru – tzv. teorijom svega

Mnogi fizičari smatraju da bi fizikalne pojave trebale slijediti matematičke uzorke. Kada bi se oni mogli ujediniti, dobili bismo estetski lijep model koji ilustrira kako djeluje cijeli svemir.

Fizičar i surfer Garret Lisi stoga je nedavno predstavio moguću geometrijsku interpretaciju teorije svega. U njoj je objedinio sve četiri fundamentalne sile prirode. Poznato je da suvremeni standardni model fizike objedinjuje tri sile, ali nikako ne uspijeva uključiti gravitaciju.

Lisijev model temelji se na složenom osmodimenzionalnom matematičkom uzorku koji je poznat kao E8, a sadrži 248 točaka uređenih u simetrične strukture. U njega se odlično uklapa 40 poznatih čestica i sila, dok je ostalih 20 praznina popunjeno hipotetskim česticama.


Rotiranjem uzoraka u računalnim simulacijama Lisi je projicirao model u dvije dimenzije i stvorio vrlo zanimljivu animaciju (vidi dolje). Ona pokazuje kako se strukture standardnog modela i gravitacije uklapaju u E8. Film počinje potpunim aranžmanom čestica u strukturi E8, animacija se potom mijenja kako bi oblikovala uzorke koji odgovaraju različitim silama u kojima svaka nova geometrija prikazuje kako čestice mogu ulaziti u međusobne interakcije izvrćući se jedna oko druge. Video završava povratkom na izvornu konfiguraciju E8.

Animacija je unaprijeđena verzija teorije E8 koja je predstavljena 2007. godine. Lisi je otada kreirao i interaktivni explorer elementarnih čestica koji prikazuje naboje svih poznatih čestica i omogućuje da se rotiraju u prostoru.