NEBESKI SHOW

Pogledajte današnju pomrčinu Sunca!

10.05.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Znanstvenici i astronomi iz cijeloga svijeta okupili su se ovih dana u unutrašnjosti Australije, u mjestu Tennant Creek kako bi promatrali anularnu pomrčinu sunca koja je započela rano jutros po australskom vremenu

Pomrčina sunca događa se kad Mjesec zauzme položaj ispred Sunca, odnosno kada na svojoj putanji dođe između Sunca i Zemlje.

Postoje četiri vrste pomrčine Sunca:

Potpuna ili totalna je kada Mjesec potpuno prekrije Sunčev disk tako da se vidi sam manje svijetla Sunčeva atmosfera korona. Potpuna pomrčina Sunca može se vidjeti s relativno uskog pojasa (putanje totaliteta) na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mjesečeva sjena.

Anularna se događa kada su Sunce i Mjesec poptuno poravnati, ali je prividna veličina Mjeseca takva da izgleda manji od Sunca pa se vidi tanak blještavi prsten.

Hibridna je nešto između totalne i anularne. Naime tada se s nekih mjesta na Zemlji može vidjeti totalna, a na drugima anularna pomrčina.

Djelomična površina vidi se kada Sunce i Mjesec nisu točno poravnati pa Mjesec prekriva samo dio Sunca.

U našem sustavu Mjesec je upravo odgovarajuće veličine da može savršeno prekriti cijelo Sunce.

Nažalost, ova pomrčina nije se mogla pratiti iz većine sjevernih dijelova svijeta pa ni iz Hrvatske. Najbolje se vidjela iz sjeverne Australije, Papue Nove Gvineje,

Sljedeća potpuna pomrčina sunca bit će vidljiva iz Afrike, Južne Europe i istočnog dijela američkog kontinenta u studenom 2013.