POVIJESNI POTHVAT

Podmornica s posadom zaronila dublje od 5.000 metara!

26.07.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Kineska podmornica s posadom zaronila je u utorak prvi put na dubinu veću od 5.000 metara u sklopu kineskih istraživanja oceanskih izvora, izvijestio je Ured za pomorske poslove (SOA)

Podmornica Jiaolong, po imenu mitskog zmaja, dosegnula je 5.057 metara s tročlanom ekipom i zadržala se na toj dubini pola sata, precizira SOA na svojoj internetskoj stranici.

Pothvat je izveden u sjeveroistočnim vodama Tihog oceana, prenosi agencija Nova Kina. Na toj dubini kineskoj podmornici je dostupno 70 posto oceanskog dna planeta.

Nakon izranjanja državna televizija je prikazala posadu s kineskom zastavom.

Prošlog tjedna ta podmornica je dosegla dubinu od 4.027 metara. Posljednjih desetljeća Kina je nadoknadila kašnjenje u odnosu na razvijene zemlje u područjima pomorskog, polarnog i svemirskog istraživanja i 2003. godine postala je treća država u svijetu koja je poslala čovjeka u orbitu.

U pomorskim istraživanjima peta je zemlja koja je prešla granicu od 3.500 metara u pohodima u podmornicama s posadom, istaknuo je prošlog tjedna kineski tisak.

Najdublje spuštanje koje je ikada izvedeno datira iz 1960. kada je batiskaf Trieste američke mornarice dosegao dno na najdubljoj oceanskoj točki, 11.000 metara duboko u pacifičkoj Marijanskoj brazdi. Ta najdublja podmorska dolina na Zemlji, često nazivana i jarkom, nalazi se na zapadnoj strani Tihog oceana, približno 400 km jugoistočno od otoka Guam.

Jiaolong, koji može dosegnuti dubinu od 7.000 metara, namijenjen je za znanstvena i istraživanja prirodnih bogatstava morskog dna.

Zadnjih godina Kina ulaže znatne napore u potragu za energetskim i drugim prirodnim izvorima za svoj gospodarski rast. Kineska glad za sirovinama i jačanje vojnih kapaciteta Pekinga bude strahovanja međunarodne zajednice, posebice azijskih susjeda.

Prošle godine podmornica Jiaolong simbolično je postavila zastavu na morskome dnu Južne Kine, za čiju suverenost se bori više država, što su neki shvatili kao provokaciju.