AKO NISTE ZNALI, EVO

Pet razloga zašto trebate novi smartphone

17.04.2014 u 09:48

Bionic
Reading

Niste načisto je li vrijeme za nabavku novog pametnog telefona? Donosimo pet smjernica pomoću kojih ćete lakše odrediti kada je vrijeme da sadašnji uređaj pošaljete u zasluženu mirovinu

Radi li vaš smartphone kako treba?

Uz telefoniranje i slanje SMS-ova, trebao bi glatko obavljati ako ne sve, onda barem one funkcije koje svakodnevno ili često koristite. Ako se to ne događa ili s time imate problema, vrijeme je ili za temeljito čišćenje i nadogradnju uređaja ili za zamjenu.


Stiže veća nadogradnja operativnog sustava

Svi veći proizvođači softvera redovno mijenjaju i nadograđuju svoje proizvode, kako bi iskoristili napredak tehnologije i promjene na tržištu te uređajima dodali nove mogućnosti. Koliko god napredan bio, koliko god ga održavali u dobro stanju, nakon nekog vremena hardver u vašem pametnom telefonu više neće moći držati korak s tim promjenama.

Zbog toga će raditi sve sporije i malo po malo prestajati biti u stanju podržavati nove aplikacije. Potraje li to dovoljno dugo, imat ćete tek nešto prenosiviji i mogućnostima bogatiji fiksni telefon u džepu.

Ne zadovoljava vaše potrebe

Recimo, shvatili ste kako puno fotografirate i snimate video, a kamera na vašem mobitelu ne može izvesti ni pola onog što ste zamislili. Ili, želite se spajati na mrežu 4G kako bi brže surfali, no vaš smartphone to ne podržava.

Ne paše vam operativni sustav koji uređaj koristi? Želite ga povezivati bežično putem NFC-a s drugim sličnim uređajima? Želite igrati naprednije igre, a postojeći hardver to ne podržava? Trebate mobitel otporan na vodu, prašinu, padove, metke ili već nešto, ali vaš to nije? Potvrdan odgovor na ta i slična pitanja znak je kako trebate drugi, napredniji uređaj.

Želite imati najnoviji uređaj

Želite li imati najbolji trenutno dostupan hardver i softver, dileme nema - najjednostavniji način da to napravite je kupovina najnovijeg uređaja u klasi. Veliki proizvođači nove perjanice na tržište izbacuju u pravilnim razmacima, otprilike jednom godišnje. Naši ih telekomi u svoju ponudu obično uvrste prilično brzo, a odnedavno nude i načine kako to lakše učiniti.

Ističe li vam ugovor?

Telekom operatori često će pretplatnicima ponuditi nove uređaje po povoljnijim cijenama pristanu li na produljenje ugovora. To može biti dobra prilika za nabavku novog (ili barem novijeg) uređaja uz plaćanje niže cijene. Kad se približi vrijeme za obnovu ugovora, provjerite kako stvari stoje s vašim telekomom i što su spremni ponuditi kako bi vas zadržali.