PAMETNI TELEFONI

Pet najboljih novosti u novom Androidu

20.10.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Google je predstavio novu inačicu svog popularnog operativnog sustava za pametne telefone. Što možete očekivati

Android 4.0 donosi puno novih mogućnosti, kako korisnicima, tako i razvojnim programerima. Donosimo pet najvažnijih po izboru sitea ZDNet

1) Poboljšano, univerzalnije sučelje

Sandwich je fizičku dugmad za funkcije nazad (back), početak (home), pretragu (search) i izbornik (menu) zamijenio virtualnim, koji se pojavljuju na dnu zaslona u sistemskom baru, tako da uvijek možete lako doći do funkcija nazad, početak i nedavno korištenih aplikacija.

Kontekstualne opcije za već pokrenute aplikacije u pozadini stalno su prisutne u akcijskom baru na vrhu zaslona.

Novi Android također omogućuje, i to automatski, da povlačenjem jedne ikone za aplikaciju na drugu na početnom zaslonu stvorite novu mapu.

A možete i zatvoriti aplikaciju tako što njenu ikonicu odgurate sa zaslona.

2) Bolje aplikacije

Stvoreni su preduvjeti za stvaranje zgodnih novih aplikacija, primjerice onih vezanih uz društvene mreže.

No, neke fora aplikacije već su ugrađene u Sandwich. Primjerice, aplikacija People je univerzalni adresar koji ne skuplja samo adrese e-pošte i brojeve telefona, već dodaje i kontakte u društvenim mrežama.

Poboljšano je korisničko sučelje za kameru, što je dosad bilo Androidova slaba točka.

Poslovni korisnici vjerojatno će pozdraviti olakšavanje korištenja virtualnih privatnih mreža. Upogonjen je standardni klijent za VPN, koji koristi protokole L2TP i IPSec.

3) Ispisivanje govora

OK, nije napredno kao Appleov Siri, ali ipak radi u stvarnom vremenu i s vrlo malo zaostajanja.

4) Bolje i brže pretraživanje mreže

Iako Google još nije dodao Chrome, brojne mogućnosti popularnog pretraživača prisutne su u alatu ugrađenom u novo izdanje Androida.

Verzija 4.0 je značajno brža od prethodnih, a moguće ju je i uskladiti s omiljenima u Chromeu te pregledavati siteove u punim desktop inačicama.

5) Praćenje korištenja podataka

Koristan alat, koji ne samo što omogućuje praćenje količine, već će vas i obavijestiti o tome koje aplikacije koliko cuclaju.