RETROMANIJA

Pet besplatnih igara iz devedesetih koje možete zaigrati odmah

14.11.2014 u 06:52

Bionic
Reading

Bacite pogled na pet najboljih retro gejming esktravaganci za koje ne morate platiti niti jedne jedine kune

Retromanija vlada svima nama. Priznajte si. Ona se desi uglavnom u dva slučaja. Prvi je onaj kada mislite da ste 'prestari za sva ta sranja' i jedino se sjećate igara koje su VAMA bile kul kada ste još starce žicali za džeparac (ovo mora da zvuči čudno ekipi koja, realno, to radi sada). Drugi, malo rjeđi slučaj, jest onaj kada shvatite da ste zadnji put nadograđivali PC dok je Franjo ljubio zastavu u Kninu te kako vam se PC ruši svaki put kada pokrenete minesweeper u većoj rezoluciji od 800 puta 600.

Bilo kako bilo, igranje starijih igara totalno je in. Pogotovo ako želite ispasti hip i kul. Ili kad, kao ja, dobijete nalog od šefa da pišete o starim igrama koje možete BAŠ SADA zaigrati - besplatno. Stoga, nadam se da ste spremni za jednu vožnjicu kroz dobra stara vremena, jer u ovoj temi govorimo o klasicima.


Prvi i vjerojatno najžešći naslov u listi ID-jev je pljucač iz prvog lica u kojem ubijate demone na Deimosu i Fobosu. Yup, pogodili ste, govorim o čuvenom Doomu. Nepotrebno je napominjati da je igra danas već doliko stara da bi bilo suludo naplaćivati je. Ovo, na sreću mojeg i vašeg novčanika smatraju i autori igre. Drugim riječima, transcendentalno iskustvo trčanja po mraku s naverglanom motornom pilom možete proživjeti ponovno jednostavnim klikom na ovaj link. I, naravno, nećete se morati brinuti o trivijalnostima instaliranja s obzirom na to da ćete sve moći odigrati unutar svog web-preglednika. Super, zar ne.


Naravno, ako ste više cerebralni tip koji zazire od pražnjenja sačme u demonske abdomene te preferirate nahuškavanje čitavih civilizacija na nuklearni holokaust, onda ne treba spominjati kako ćete uživati u Sid Meierovoj Civilizaciji. Mlađi će pitati, o kojoj Civilizaciji? Trećoj? Četvrtoj? E, dragi moji - onoj iz 1991. Kao i nešto manje suptilni Doom, Civilization je besplatan te je više nego igriv. Nažalost, ljenčinama među vama igru se vjerojatno neće dati pokretati preko DOSboxa nakon što je skinu s Myabandonwarea. Iz osobnog iskustva mogu samo reći da se pothvat itekako isplati. Pa si vi mislite!


Duke Nukem 3D, bez ikakvog promišljanja, predstavlja jednu od najboljih FPS igara moje mladosti. Osim što je imao super soundtrack i mrak kampanju, odlikovao se nehumano zaraznim multiplayerom. Ako vam kažem kako smo u redakciji Hackera znali od 10 navečer do šest ujutro u mreži igrati SAMO ovu igru, mislim da to govori dovoljno za sebe. Tko šiša subotnje izlaske kada možeš provesti šest sati ubijajući milog boga u virtualnoj verziji omiljenog grafičkog urednika. Nostalgija na stranu, dobri stari Đuka danas je dostupan u velikom broju 'reizdanja', no najbolji je EDuke32, vjerna adaptacija originalna bez gomile 'dodatnih' misija.


Četvrta retro poslastica koju biste mogli zaigrati je, uf, svima poznati Command and Conquer: Red Alert. Ovaj gotovo legendarni RTS postao je inspiracija mnogobrojnim klonovima tijekom devedesetih, a polučio je više nastavaka, što Red Alerta, što Command and Conquera, nego što bi Electronic Arts i Westwood Studios željeli priznati. Bilo kako bilo, ako vam je tank rush taktika bliska srcu, a tesla coil ime koje ćete dati prvom sinu, onda ne treba ni postaviti pitanje želite li igrati Red Alertovubesplatnu verziju. Naravno, ako ste tip gejmera koji sve mora imati servirano u pregledniku, onda skoknite ovdje


Za kraj ove male retro turneje, donosim vam jedan pravi klasik. Da, svima vama kojima su roleplaying igre važnije od svih ostalih bedastoća. Jedan od najboljih sandbox RPG-ova devedesetih, The Elder Scrolls: Arena,  besplatan je, a možete ga povući s doista sajtova. Moj je izbor ovoga puta CNet, no čisto sumnjam da drugi nude drukčiju 'verziju' igre. Uglavnom, da biste zaigrali Arenu i uspješno uništili ovo malo slobodnog vremena što vam je preostalo, trebat ćete prethodno instalirati spomenuti DOSbox. Nakon toga samo pokrenite Elder Scrollse i uživajte u retro RPG-anju kakvo, priznajte si, oduvijek zaslužujete!

izvor: Makeuseof