ALTERNATIVA

Pet aplikacija za bilješke otvorenog koda

10.08.2016 u 08:27

Bionic
Reading

Kad već u džepu nosimo računalo, zašto ga ne bismo koristili i kao - bilježnicu? Evo nekoliko zgodnih aplikacija otvorenog koda za digitalne bilješke u pokretu

1) Swiftnotes
Ako se želite prebaciti s Google Keepa na rješenje otvorenog koda, Swiftnotes je dobar izbor. Omogućuje stvaranje bilješki te dodjeljivanje zasebne boje svakom upisu.

Boje nisu prisutne samo zbog estetike već služe i za tagiranje, kako bi što brže prepoznali sadržaj određene vrste (recimo, razlikovali popis za trgovinu od recepta ili bilješki koje ste spremili za seminarski rad).

Tražilicom možete pronaći bilješke po ključnim riječima u naslovu ili tijelu teksta. Pošto sve biva pohranjeno lokalno, pretrage ne traju dugo. Sve bilješke moguće je pohraniti (kako bi ih, na primjer, mogli prebaciti u novi pametni telefon na Androidu).


2) Notepad
Notepad možda ne izgleda tako dobro kao Swiftnotes, ali ima nekoliko korisnih značajki više. Za početak, nudi osnovno oblikovanje teksta: boldiranje, podvlačenje, kurziv... Moguće je i tekst obojati u crno, crveno, plavo, zeleno ili žuto.

Osim teksta, možete pohraniti i skice, kao i rukom pisane bilješke te mijenjati boju i veličinu kista kojim to činite.

3) Floating Stickies
Umjesto post-it naljepnica na monitoru ili hladnjaku, upogonite ovu zgodnu aplikaciju koja će vam virtualni podsjetnik gurnuti pod nos svaki put kad posegnete za mobitelom. Osim podsjetnika, možete si postaviti i ohrabrujuću poruku ili citat, uputu kako nešto napraviti... Bilo što, samo neka je kratko.

Dok ih ne koristite, poruke postaju prozirne pa možete vidjeti što je ispod njih. Dolaze u jednoj od tri raspoložive boje.

4) uNote
Vrlo minimalistička aplikacija koja omogućuje unos naslova i tijela poruke u obliku jednostavnog popisa. Poruke možete pretraživati po naslovu ili sadržaju, kao i dodati im datum nastanka, odnosno promjena.
Uz to, svaku bilješku moguće je zaštititi lozinkom.

5) Writeily Pro
Skloni ste duljim bilješkama s većim mogućnostima oblikovanja teksta? Ova aplikacija omogućuje unos običnog teksta i markdowna. Potonji nudi širok raspon značajki koje inače nalazimo u programima za obradu teksta, poput stvaranja popisa s brojevima ili ubacivanja poveznica.

Bilješke možete prebaciti u običan tekst, HTML ili sliku, pa ih uploadati na web. Također, moguće ih je posložiti po mapama i zaštititi PIN-om.

Više:Make Use Of