DOBRO DA NIJE CARMAGEDDON

Pametni automobili igraju GTA V kako bi postali bolji vozači

02.11.2016 u 09:14

Bionic
Reading

Kako stvari stoje, veliki proizvođači automobila sigurni su da je budućnost autoprijevoza u autonomnim vozilima, no slažu se da je do tog stadija još dug put

Najveći problem pri razvoju autonomnih vozila identifikacija je drugih vozila. Podsjetimo, ranije ove godine dogodila seprva prometna nesreća sa smrtnim posljedicama za koju je odgovoranautomatizirani automobil nakon što njegovi senzori nisu uspjeli prepoznati bijeli kamion pod jako osvijetljenim nebom.

Autoindustrija stoga danonoćno radi na podučavanjupametnih vozila da bolje identificiraju druge sudionike u prometu. Tose najčešće svodi na analiziranje velikog broja slika. Drugim riječima,profesionalni vozači se voze u automobilima opremljenim velikim brojem senzora i kamera koji analiziraju sve što se događaoko njih kako bi to ponašanje mogli imitirati.

Napredak je zbog toga sporiji nego što znanstvenici žele. Novi korak? Učenje automobila kako voziti u videoigrama. Konkretnije, Matthew Johnson-Roberson sa sveučilišta Michigan proveo je studiju s temom koliko pametna vozila uče usimulacijama vožnje u odnosu na stvarnu vožnju.

449459,448107,450670,450330

Johnson-Roberson za svoje je istraživanje koristio ni manje ni više nego Grand Theft Auto Vte zaključio kako je Rockstarova igra izvrstan alat za podučavanjepametnih automobila. Iako je autonomnim vozilima trebalo 100puta više slika iz virtualnog svijeta da savladaju isto gradivo kao injihovi kolege koji su vozili po stvarnim cestama, Johnson-Roberson vjeruje da to nije problem s obzirom na to da umjetna inteligencija može igratiGTA V 24 sata dnevno i 365 dana u godini.

Ovo bi mogla biti velika prekretnica u industriji koja je usredotočena na sigurnost jer nije izgledno da će zakonodavcilegalizirati pametne automobile ako oni ne budu savršeno sigurni.Više o ovoj studiji pročitajte na arxiv.org.

daily mail