SAMO ZA IOS

Ovu aplikaciju za brbljanje koristit ćete bez pristupa internetu

30.03.2014 u 08:29

Bionic
Reading

FireChat je nova aplikacija koja iskorištava malo poznatu mogućnost koju donosi Appleova mobilna platforma iOS, a kojom je moguće komunicirati čak i kada nema signala. Zahvaljujući peer-to-peer modu, aplikacija zapravo koristi vlastitu mrežu gdje svaki mobitel na njoj postaje čvorištem

Dok su takva čvorišta zapravo vrlo malog dometa, tehnički je moguće komunicirati na vrlo velike udaljenosti i bez signala - ako je dovoljno čvorišta između dva komunikatora. U pitanju je iskorištavanje Multipeer Connectivity Frameworka (MCF) za slanje ne samo tekstualnih poruka, već i slika.


Sama aplikacija je vrlo jednostavna - korisnik po otvaranju bira svoje ime i čavrljanje može početi. Unutar same aplikacije postoje 'chat sobe' s opcijama 'everyone' ili 'nearby'. Lako je za pogoditi, upravo potonja opcija omogućava komuniciranje s korisnicima u dometu Bluetooth ili Wi-Fi veze (kakvih devet metara) - pod uvjetom da i oni koriste aplikaciju, naravno. MCF mogućnost je Apple ugradio u svoju novu verziju mobilne platforme, iOS 7.

Sve poslane poruke su za vrijeme prijenosa drugim uređajima (čvorištima) zaštićene od čitanja. Vrijedi spomenuti kako je Open Garden napravio i aplikaciju koja koristi sličnu mogućnost na Androidu - ali se ne služi komunikaciji već razmjeni datoteka.

Prije par dana stigle su informacije kako je FireChat preuzet čak 100.000 puta dnevno